Ropharma, al cincilea cel mai mare jucător din piaţa de farmacii după cifra de afaceri, a avut vânzări de peste 140 de milioane de lei în 2017 din produsele fără prescripţie medicală (nonRx), ceea ce reprezintă 26,8% din vânzările totale, după cum au transmis reprezentanţii companiei.
Comparativ cu 2016, vânzările de produse nonRx din farmaciile Ropharma au crescut cu 19% ca valoare, de la 121 mil. lei în 2016 la 144 milioane de lei anul trecut. De altfel, ponderea acestor produse se află pe un trend continuu ascendent din 2012 până astăzi, potrivit datelor transmise de Ropharma. „Există o preocupare permanentă pentru dezvoltarea portofoliului de produse fără reţetă“, au spus reprezentanţii companiei.
Categoriile de produse non Rx din portofoliul Ropharma sunt OTC-uri, suplimente alimentare, parafarmaceutice (articole de igienă dentară, de exemplu), cosmetice şi dermatocosmetice, tehnică şi dispozitive medicale, ceaiuri şi produse homeopate.
Evoluţia ascendentă a vânzărilor la produse care nu se eliberează cu prescripţie medicală se confirmă în cazul Ropharma, în contextul în care în urmă cu cinci ani, în 2012, rata din vânzări era de 18,9%, ceea ce însemna o valoare de 92 de milioane de lei la un business de circa 490 mil. lei în 2012.
În primele şase luni din 2018, vânzările la această categorie de produse au ajuns la 28% din total, au mai transmis reprezentanţii companiei.
ZF a solicitat aceleaşi date şi de la ceilalţi jucători din piaţă, însă, până la închiderea ediţiei doar Ropharma a răspuns.
În ceea ce priveşte portofoliul de produse (numărul de articole din farmacii) al Ropharma, acesta este împărţit între produse eliberate pe bază de prescripţie şi produse fără reţetă, iar categoria dominantă este de produse fără reţetă – aproape 73% din total.
Lanţul de farmacii Ropharma se află pe locul cinci în topul celor mai mari jucători din retailul farmaceutic, o industrie consolidată la vârf, cu primele cinci companii care deţin aproape un sfert din piaţa totală după numărul de farmacii deţinute.
Ropharma a raportat în 2017 afaceri de 539 milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de anul precedent, şi pune pe piaţă circa 140 de farmacii. Businessul este deţinut de omul de afaceri Mihai Miron care mai deţine şi un distribuitor de medicament şi un producător. Tot el controlează şi spitalul Sf. Constantin din Braşov.