Economic, Stiri Brasov

Chef Gabriela Oltean a vândut anul trecut mâncare și prăjituri raw vegane de 80.000 de euro

Piața bucătăriei raw vegane se dezvoltă tot mai mult la Brașov. Una dintre cele mai importante promotoare a acestei bucătării este chef Gabriela Oltean, proprietara Delicious Raw, care anul trecut a avut o cifră de afaceri care a trecut de 80.000 de euro. De curând, Gabriela Oltean a investit într-un  laborator mai mare și intenționează să deschidă o secțiune cu mâncare pentru vegani, care spre deosebire de cea raw vegană, necesită prepararea la foc.

Toată aventura în afaceri a Gabrielei Oltean a început în 2012, când cumnata sa a fost diagnosticată cu o boală rară. Ca să o ajute, a început să se documenteze despre dieta vegană și beneficiile sale. A fost de ajuns să gătească de câteva ori, ca să-și dea seama că asta vrea să facă toată viața. „A conincis cu faptul că și eu eram într-un punct de răscruce al carierei mele. Sunt de formație inginer de industria lemnului și cumnata mea, fiind atât de bolnavă încât nu-și putea găti nimic, am început să gătesc eu pentru ea. Am început să citesc, am început să gătesc pentru familie și prieteni și am simțit nevoia să mă instruiesc. Mi-a plăcut foarte mult ceea ce am descoperit, la o primă trecere prin internet. Fiul meu mi-a făcut o pagina de Facebook, pentru că mi-a zis că dacă nu am pagină, nu exist, și am început să postez timid ceea ce găteam acasă“, își amintește Gabriela Oltean.

Întâlnirea cu Ligia Pop, promotoarea conceptului de raw veganism în România,  a fost definitorie pentru ceea ce a urmat în cariera de chef raw vegan a Gabrielei Oltean. A invitat-o la Raw Generation Expo și i-a recomandat să meargă în America pentru a se instrui. „În America am trăit una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea, am învățat tot ce înseamnă baza în bucătăria raw vegană și în nutriție“, mărturișeșe Gabriela.

Gabriela și-a deschis propriul laborator și a participat la zeci de târguri în țară unde a oferit adevărate spectacole de gătit ad-hoc. A urmat și alte cursuri de perfecționare la Londra. Apoi, a ținut cursuri în țară și s-a străduit ani la rând să educe publicul, mai ales pe cel din Brașov, conservator și retincent la nou.

„Se creează o legătură între mine și clienți, pentru că eu în această muncă sunt implicată 200%, muncesc cu mâinile mele. Este o muncă de anduranță, dacă nu ai antrenament la statul în picioare, la oboseală, la concentrare prelungită, nu reușești. Este solicitantă, dar este extreme de frumoasă“, explică Gabriela.

În 2016, și-a văzut visul împlinit și anume să deshidă un spațiu de expunere și vânzare a preparatelor ei pe strada Michael Weiss, locul unde astăzi vin zeci de turiști străini, dar și brașoveni. „Am vrut să fie un concept după model american. Genul acesta de magazine sunt foarte populare acolo: un loc în care găsești mâncare, prăjituri, apă alcalină, o cafea de calitate. Deci, un om care e interesat de hrana sănătoasă poate să vină aici să mănânce fără prea mari pretenții, într-un mod lejer și simplu“, a explicat Gabriela.

Anul trecut, Delicious Raw a avut o cifră de afaceri de peste 80.000 de euro.

Mâncare vegană gătită la foc

Mâncare vegană gătită la foc, fără gluten, fără zahăr, fără coloranți, cu aceeași calitate. Este proiectul de extindere al Gabrielei Oltean, care este în curs de amenajare a noului laborator. „Începând de luna viitoare, o să încep să lucrez și pe vegan. Este vorba despre mâncarea pe bază de plante, gătită, la foc. Raw vegan este fără foc. Datorită anilor de experiență pe care i-am trăit pe piața brașoveană, mi-am dat seama că există la români foarte bine întipărit acest gen de gătit. Se asociază cu mama, bunica, Crăciunul, Paștele. Și tocmai de aceea voi începe să gătesc la cuptor sau plită“, a mai spus Gabriela.

Un alt proiect al Gabrielei este să dezvolte o line de produs doar pentru ciocolată. „Ciocolata este un domeniu fantastic, care te captează în momentul în care lucrezi cu ea, te acaparează. Pentru mine, când fac ciocolată, este momentul în care nu mai aud, nu mai vorbesc. Vreau să fac o cutie de bomboane, care să conțină opt bomboane distincte de ciocolată umplută raw vegan cu diverse crème și praline. Ciocolata raw vegană conține masă de cacao, unt de cacao și îndulcitor. Asta este baza, dar o ciocolată de calitate se face atent, prin anumite procedee tehnice, acolo este secretul“.

De două ori pe an, Gabriela Oltean și Ștefan Niță, țin împreună un curs adresat profesioniștilor, denumit „Deschide-ți propria cofetărie“, dedicat celor care vor să intre în branșă, să-și deschidă un business.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*