Economic, Stiri Brasov, Timp liber

Fondatorul Croitoriei de Cafea s-a inițiat în gastronomie la celebrul Institut Paul Bocuse din Franța, pentru a-și deschide un restaurant la Brașov

Antreprenorul Mugur Tureschi, proprietarul cafenelelor Crotitoria de Cafea și Nola, se pregătește să deschidă un restaurant la Brașov în care să ofere mâncăruri corecte, cu ingrediente locale, de sezon. Pentru a-și realiza visul, Mugur a mers în Franța, la prestigiosul Institut Paul Bocuse, unde timp de șase săptămâni a urmat un program gastronomic și cultural care l-a ajutat să învețe tehnici noi de gătit și i-a „ascuțit” gusturile și pretențiile, astfel încât să fie capabil să ofere mâncare de calitate în viitorul său restaurant. Mugur trece experiența din Franța la capitolul investiții, aceasta fiind prima investiție importantă din proiectul său de restaurant. 

Pentru că de mic a fost atras de gătit, Mugur a experiementat singur, în propria bucătărie, și a gătit mai mult pentru familie și prieteni, până când și-a dat seama că are nevoie de o bază corectă și solidă, ca să poată demara un proiect gastronomic care să-i poarte semnătura.

A aflat de programul celebrului Institut Paul Bocuse din Lyon și a hotărât că merită să investească în propria pregătire. A fost acceptat într-o listă de zece bucătari amatori din toată lumea pentru a lua parte la program. Investiția a fost pe măsură, 6.700 de euro, bani pe care Mugur i-a împrumutat de la bancă.

Programul m-a ajutat să asimilez corect tehnici bune de gătit, care sunt sigur că mă vor ajuta în următoarele proiecte gastronomice. Dacă până acum consideram că a găti înseamnă să faci o oală de cirobă, am aflat că lucrurile pot fi mai complexe de atât. În general, ce se face la noi este un fel de mâncare gătit într-o singură oală, single pot. Avem această obișnuință, să facem o tocană, o ciorbă, dar totul se întâmplă într-o singură oală, pe când acolo, nu. Am învățat, de exemplu, că pentru o garnitură de legume, trebuie să tratez fiecare legumă în felul ei. Unele poate trebuie fierte, altele poate trebuie sotate în sucul propriu. Tipul acesta de abordare face diferența în farfurie. Este o abordare pe care nu prea am găsit-o pe la noi, unde se taie colțuri, se merge pe varianța scurtă. Bucătăria franțuzească nu este cea mai simplă abordare, dar este corectă, iar rezultatul este evident mai bun“, a spus Mugur Tureschi.

Experiența din Franța este un pariu pe care tânărul antreprenor l-a făcut pentru a-l ajuta să performeze în viitorul său restaurant. Mugur spune că i-a „ascuțit“ gusturile și pretențiile, astfel încât să „citească“ mai bine o farfurie de mâncare din orice restaurant.

Mă aștept, atunci când intru într-un restaurant românesc și plătesc o sumă asemănătoare celei plătite în Franța pentru un preparat, să semene calitativ. Dar în momentul în care la noi se gătește cu conserve și cu praf concentrat, te simți cumva nedreptățit și dacă te duci la restaurant nu înseamnă că trebuie să ți se gătească din conservă. Nu mi se pare corect, atâta timp cât cad legumele din piață pe tine. Trebuie doar să faci efortul să te duci până acolo“, mai spune Mugur.

Mugur caută acum un loc potrivit pentru deschiderea unui restaurant. Se orientează, deocamdată, către o hală pe care să o recondiționeze. Zonele vizate sunt Coresi și Centrul Vechi. În momentul în care va găsi locul potrivit, Mugur spune că va pune la cale și un plan de business, iar până la sfârșitul anului speră ca proiectul să prindă contur.

Ideea restaurantului pleacă de la ingredientele de sezon. Voi propune să mâncăm ceea ce se produce și ce este proaspăt. Mi-aș dori să nu lucrez cu produse congelate, să nu lucrez cu tot felul de prafuri și concentrate, care într-adevăr pot da o savoare suplimentară, dar nu au valoare nutritivă. Îmi doresc să fie un loc prietenos pentru toată lumea, unde să te poți bucura de o friptură, de exemplu. Nu știu în câte locuri poți merge acum să mănânci o friptură foarte bună de porc sau de vită, poate chiar autohtonă, nu neapărat de import. Dacă crezi doar în diplome, nu sunt bucătar. Dacă te uiți ce înseamnă bucătar la noi, s-ar putea să fiu bucătar. Este loc pe piață, atât doar, că trebuie să-ți pese. Ca și la Croitorie, o să-mi propun să ofer oaspeților mei ceea ce ofer și familiei și nimic mai mult sau mai puțin. Cred în lucrurile corect făcute“, a explicat Mugur Tureschi.

Mugur Tureschi a dezvoltat în ultimii ani la Brașov două cafenele, Croitoria de Cafea și Nola. Antreprenorul a terminat Facultatea de Fizică și este de meserie inginer.

Vedeți mai multe despre ce gătește Mugur Tureschi pe pagina de Facebook Orașul De Sub Munte

Croitoria de Cafea deschide o nouă locație lângă Biserica Neagră, la nici doi ani de la lansare

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*