Opinii, Stiri Brasov

Model managerial de companie falimentară la Biserica Ortodoxă

Editorialistul fwdBV, Doru Șupeală, a publicat pe blogul său o analiză a modului în care Biserica Ortodoxă Română continuă să se autodistrugă prin aplicarea unui model managerial aplicat companiilor de stat care au fost transformate în fier vechi și vândute pe sume de nimic unor investitori.

Conform sondajelor de opinie, încrederea publicului în Biserica Ortodoxă a ajuns la doar 50,6% în septembrie 2017, de la cote de peste 95% înainte de anul 2000. Imaginea și credibilitatea Bisericii s-au erodat constant în anii de după 1989. Imediat după schimbarea de regim politic, Biserica deținea peste 95% grad de încredere în toate studiile sociologice naționale.

Erodarea încrederii este un fenomen continuu, care se agravează de la an la an: 76% în 2006, 70% în 2013, 58% în 2016 și 50,6% în 2017. Preoții și conducătorii BOR stau chiar mai rău decât instituția pe care o reprezintă, în privința încrederii publicului: în anul 2016, doar 51% dintre români spuneau că mai au încredere în reprezentanții clerului, pe când Biserica înregistra un scor de 58%.

Criza de legitimitate și încredere a BOR are multiple cauze, pe care le-am descris și ilustrat în cele 11 capitole care urmează, cu date și fapte concrete așa cum sunt relatate de presă, martori, analiști și date oficiale.

Putem considera, bazându-ne pe toate aceste date și observații, că principalele cauze ale pierderii de credibilitate și favorabilitate a Bisericii sunt pierderea contactului direct și a comunicării deschise cu publicul său specific, identitatea incertă și contradictorie, inadaptarea la modernitate, refuzul actualizării, obsesia BOR și a reprezentanților săi pentru avere, pentru acumularea de bunuri, proprietăți și resurse financiare, dar și de putere economică și politică.

 

Citiți întregul text aici

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Diana Bertha Krausser istoric nativ Brasov

    Dominatia acestei institutii religioase este din 1600… Francezii au terminat cu acest “domeniu” in 1789…Chiar nu-mi vine sa cred ca aceasta “MAFIE” – cu branse in numeroase sectoare, unele vitale ENERGETIC!…-, a ajuns la o asemenea culme de bunastare materiala! Pentru ce? Pentru santajul cu locurile de veci si “ceremoniile religioase”, care pot fi efectuate de orice cetatean cu studii gimnaziale?…Revedeti “Declaratia drepturilor omului” (Franceza si Americana) ca sa realizati in ce abis a recazut aceasta regiune din coasta Ukrainei si a Rusiei “ortodoxe”!…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*