Ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, a anunțat la Brașov că ministerul va începe o campanie de numărătoare a urșilor adăpostiți în pădurile din România, cu ajutorul unor parteneri externi și cu fonduri de la Uniunea Europeană. Abia după ce se va lămuri care este numărul real de urși, fiind vehiculate mai multe cifre, ministrul va decide dacă este cazul să reinstituie cotele de recoltare a urșilor sau să găsească alte soluții, astfel încât să protejeze deopotrivă oamenii și urșii.
„Nu dorim să mai deschidem televizorul și să vedem că gospodăriile oamenilor sunt distruse de către urs sau, mai mult, să existe atacuri ale urșilor și persoanele rănite sp ajungă în stare gravă la spital. De aceea, în urma planului de acțiune care este și postat pe site în interiorul căruia există planuri pentru depunerea unui proiect și cu parteneri externi, pe fonduri eruopene astfel încât să facem o invetariere reală a speciei de urși în România. (…) Există posibilitatea stabilirii unor cote de recoltare. Nu mai există o cotă din 2015, pentru că ministrul dinaintea mea nu și-a asumat un astfel de lucru, nici cotă de recoltare, nici de relocare. Eu am avut curajul acesta, chiar dacă marii iubitori de animale mă vor numi ucigătorul urșilor, dar cred că este responsabilitatea mea să am grijă de oameni, dar și de urși, fără să pun în pericol viața oamenilor. Decizia finală o vom lua în luna iunie, când vom ști cu certitudine care este populația de urși “, a anunțat Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului.
Ea a dăugat că există statistici ale fondurilor cinegetice conform cărora ar fi peste 6000 de urși în pădurile din România și că alte statistici, arată că populația a cresuct comparativ cu 2015 și că numărul lor ar fi mult mai mare. Potrivit ministrului, numărul vehiculat recent ar fi de peste 10.000 de urși. Ministrul a mai declarat că a încercat să găsească alternative și a cerut ajutorul omologilor săi din alte state.
„Am trimis solicitări prin intermediul ambasadelor noastre tuturor ministrilor de mediu din UE și nu numai pe care i-am rugat să vină să ne ajute să ia prin transfer niște urși. Răspunsurile, în cazul a 99% dintre aceste solicitări au fost că sunt țări care nu mai au urși de peste 100 de ani și cei pe care îi au sunt numai în zone să spunem legiferate, gen grădini ZOO, deci nu ne pot ajuta. Săptămâna trecută, am avut o întâlnire cu ministrul mediului din Finlanda l-am întrebat cum trebuie să facem și mi-a spus clar. Ei au făcut un plan de acțiune, un plan de trecere la măsuri, și nu acum, ci în urmă cu foarte mulți ani în urmă, pentru că ei consideră că au foarte mulți urși, aproximativ 1000, fiind o țară atât de mică și au trecut la recolatare. Era chiar foarte întrebător că noi de ce nu procedăm la fel“, a declarat Grațiela Leocadia Gavrilescu, prezentă la Brașov.