Ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, a venit la Brașov pentru a trasa ultimele deadline-uri privind întocmirea planurilor de îmbunătățire și menținere a calității aerului din Brașov, pentru ca România să evite intrarea în procedura de infringement, după ce, săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunțat că ar fi posibil ca și în cazul României să trimită o sesizare la Curtea de Justiție a UE, în cazul în care nu sunt îndeplinite condițiile de aprobare a planurilor integrate de calitate a aerului.
Orașele din cauza cărora România ar putea intra în procedură de infringement sunt București, Iași și Brașov. Atât Primăria municipiului Brașov, cât și Consiliul Județean lucrează la întocmirea unor planuri de îmbunătățire a calității aerului. În cazul municipalității, măsurile incluse în acest plan vor fi corelate cu prevederile Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a Zonei Metropolitane Braşov, precum şi cu cele referitoare la protecţia mediului din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană.
„Toate cele trei municipalități, printre care se află și Brașovul, au lucrat în momentul în care au intrat în contact cu colegii mei și cu mine personal, punctual, astfel încât studiile privind calitatea aerului elaborate de către experți să fie întocmite. Și-a luat angajamentul președintele Consiliului Județean pentru întocmirea planului de menținere a calității aerului. Studiul a fost finalizat și a avut loc și dezbaterea publică, iar acum trebuie să fie gata planul de menținere a calității aerului cu toată componenta legislativă și să comunicăm Comisiei Europene că undeva în ultimul trimestru al acestui an, acest plan va fi aprobat și în felul acesta Comisia să nu ne mai trimită la Curtea Europeană de Justiție. În același timp, în ce privește Brașovul, care are de întocmit planul de calitate a aerului atât pentru oxizii de azot, cât și pentru pulberile de suspensie numite PM10, domnul primar George Scripcaru ne-a prezentat exact care este situația privind întocmirea studiilor care urmează să fie finalizate de către consulnat în următoarele două luni și i-am rugat chiar să monitorizeze consultantul să țină legătra cu Ministerul Mediului, astfel încât să nu elaboreze un studiu care să nu fie conform și apoi să nu ia avizul autorităților de mediu, ci dimpotrivă, așa cum am făcut la București, la fel facem și la Brașov, să vină să ne ceară tot felul de informații astfel încât să elaboreze un studiu conform, după care, după cele două luni, să poată să întocmească planul de monitorizare pe calitatea aerului astfel încât în următoarele luni, nu mai târziu de sfârșitul anului să avem un plan de monitorizare a calității aerului și pentru pulberile în suspensie, și pentru oxizii de azot, aprobat prin hotărâre de consliu local, cum de altfel, și-a luat angajamentul președintele Consiliului Județean, de a aproba prin hotărâre de Consiliu Județean, planul de menținerea calității aerului undeva în utlimul trimestru“, a declarat Grațiela Leocadia Gavrilescu.
Poluarea aerului este considerată responsabilă de peste 400.000 de morţi premature pe an în UE, fără a-i pune la socoteală pe europenii care sunt afectaţi de boli respiratorii şi cardiovasculare. Iar Comisia estimează că ea costă economia blocului peste 20 de miliarde euro pe an. Poluanții-cheie sunt particulele fine (PM10) şi dioxidul de azot (NO2).