Ferma Muntean se află în Măieruș, județul Brașov și la doar un an de la deschidere a căpătat notorietate și clienți peste așteptări, tocmai pentru că la cârma sa se află o tânără tenace, de doar 25 de ani. Alina și-a convins părinții să renunțe la viața comodă de apartamet și să se mute la țară, unde împreună au pus bazele unei ferme de capre.
Stâna de capre a debutat cu cca 100 de capre, dintre care 46 de mulgătoare. Acum, la un an de la înființare, au 242 de capete mature și 116 iezi. Părinții Alinei spun cu un soi de mândrie că sunt patrioți și de aceea au ales să crească o rasă autentic românească, și anume Carpatina românească, de la care obțin cca 2 litri de lapte pe zi de la fiecare capră, scrie agro-business.ro
„De când am început să creștem capre am încurajat oamenii să înceapă această activitate pentru că laptele este foarte sănătos. Există numeroase studii care confirmă acest lucru. Iar pentru producători este mai avantajos, pentru că laptele de capră este ceva mai scump decât cel de vacă și de oaie. Dar, firește, trebuie să știi unde să îl vinzi. Dacă aștepți să vină cisterna acasă să ți-l cumpere cu 1,20 lei, nu ai nimic de câștigat. Trebuie să te zbați să valorifici producția corespunzător, pentru că altfel nu ai cum să reușești“, a declarat Alina Munteam, pentru agro-business.ro.
Dezvoltare cu fonduri europene
Alina Muntean are planuri ambițioase pentru stâna din Pădurea Bogății. Și ca să le concretizeze și-a propus să folosească drept motor de propulsie fondurile europene. Are deja întocmit un proiect, iar anul acesta speră să primească și banii.
„Vrem să construim un saivan nou cu instalație de muls și o sală de închegat cu instrumentar de inox, tanc de răcire, de pasteurizare, mașină de făcut iaurt. Am depus proiectul pe măsura Tineri fermieri, iar suma pe care ne-am propus să o obținem este de cca 45.000 de euro. Consultantul care m-a ajutat în realizarea proiectului mi-a spus că după implementarea proiectului trebuie să am o cifră de afaceri până în 30% din suma pe care o vom primi în prima parte a derulării proiectului. Inițial voi primi 75% din suma totală, bani cu care trebuie să realizez ce este menționat în proiect și să intru pe producție. După ce voi avea acel procent de 30% profit, voi primi și restul de bani“, a mai spus tânăra.
Pentru că găsește cu dificultate forță de muncă, Alina a creat un program de voluntariat la fermă, pe rețelele de socializare în care oamenii de la țară vin să dea o mână de ajutor în fermă și pot înțelege care este sistemul în care laptele și produsele asociate lui sunt făcute.
Sursainfo și foto: agro-business.ro