Cele 8 depozite de gunoi neconforme din județul Brașov vor fi închise cu bani de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a anunțat, astăzi, la Brașov ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu. Depozitele de gunoi neconforme din Brașov, Codlea, Zărnești, Victoria, Făgăraș, Săcele, Rupea și Râșnov se află în procedură de infringement, trimisă la Curtea Europeană de Justiție de către Comisia Europeană.
Grațiela Leocadia Gavrilescu a anunțat că ghidurile de finanțare pentru desființarea acestor depozite vor fi gata în luna septembrie și că autoritățile vor beneficia de finanțare de 100% din fonduri de la AFM.
„Brașovul figurează, între ghilimele, pe lista neagră a Comisiei Europene, în procedură de infringement, care este trimisă deja de către Comisie la Curtea Europeană de Justiție. Avem 8 depozite de deșeuri care trebuie urgent închise. De la ultima noastră întâlnire și până astăzi, eu, ministrul mediului, colegii mei din minister și inclusiv Guvernul României este preocupat ca procedurile de ingringement să fie închise, ca România să nu aibă niciun fel de penalitate în urma unei hotărâri definitive dată de Curtea Europeană de Justiție, am găsit varianta ca aceste depozite municipale să fie închise cu ajutorul fondurilor Administrației Fondului de Mediu“, a declarat Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului.
Ministrul Mediului a purtat astăzi discuții cu autoritățile din Brașov, respectiv cu primarii localităților și președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea. Ei au fost sfătuiți de experți din cadrul ministerului Mediului pentru a putea implementa strategia de gestionare a deșeurilor în județ și despre cum trebuie întocmită documentația de închidere a acestor depozite neconforme, care sunt în procedură de infringement, conform legislației europene. Mai mult, potrivit ministrului, autoritățile vor putea să ia fonduri europene pentru a pune la punct strategia de gestionare a deșeurilor, iar o parte din bani ar putea ajunge înapoi la Administrația Fondului pentru Mediu.
Depozitele industriale neconforme
Un alt punct pe agenda ministrului a fost cel legat de depozitele industriale neconforme. Ea le-a cerut autorităților locale să fie vigilente și să monitorizeze cu atenție aceste depozite, care aparțin unor entități private.
„Am discutat și despre ce se întâmplă cu depozitele industriale, care sunt pe arii administrative ale unor localități, care nu sunt în administrarea primăriilor, ci în cea a persoanelor juridice, dar care trebuie să fie monitorizate atât de autoritățile de la nivel local, cât și național, mai ales de către primari, care trebuie să vegheze la modul în care aceste persoane ar putea să părăsească aceste terenuri și noi să ne trezim că intrăm în proprietate automată a unor astfel de depozite neconforme, pe care ar urma să le închidem. De aceea, am rugat pe primari să implice mai mult poliția locală, astfel încât și pentru depozitele municipale, cât și pentru depozitele industriale să poată să facă monitorizarea, ținând cont că suntem în perioadă de vară (…) trebuie să fim mult mai atenți la așa-zisele autoaprinderi ale depozitelor municipale, să fim atenți dacă nu cumva niște oameni de rea-credință vor să le dea foc intenționat sau nu“, a declarat Grațiela Leocadia Gavrilescu.
În total, în toată țara sunt 15 depozite neconfome de gunoi, care trebuie închise și au dus România în procedură de infringement.