Opinii, Stiri Brasov

Cum (nu prea) se poate ajunge la anticipate!

Pentru că o mare parte a electoratului opoziției PSD își dorește anticipate, voi încerca să explic cum (nu prea) se poate ajunge la ele.

De la picarea guvernului până la alegerile anticipate e o cale foarte lungă, cale construită în asemenea mod de părintele Constituției, Antonie Iorgovan, ce a avut în minte contextul social și politic român de la începutul anilor ’90. Adică el s-a gândit ca prerogativa prezidențială de a încheia mandatul legislativului să fie una mai mult iluzorie decât practică, tocmai pentru a nu produce destabilizare politică odată la 6 luni.

Pentru cei ce nu știu, alegerile anticipate se declanșează după ce Parlamentul nu acordă un vot de învestitură la cel puțin două solicitări, la o distanță mai mare de 60 de zile prima față de ultima. Să trecem la speța noastră:

Pasul 1

Dacă plângerea lui Ludovic Orban se transformă în urmărire penală, iar Iohannis o suspendă pe Viorica Dăncilă pentru cel puțin 45 de zile, pică guvernul. Altă variantă e să retragă PSD-ul sprijinul politic – prin moțiune de cenzură – propriului guvern, ceea ce ar fi deja a II-a oară. (după Grindeanu)

Pasul 2

PSD își asumă ieșirea de la guvernare (din motive evidente – au găuri mari în buget, deficite pe creștere, o micro-criză locală în coacere, inflația etc.) și nu mai propune niciun prim ministru. Asta înseamnă că acceptă ca minoritatea să guverneze.

Pasul 3

Iohannis trebuie să propună pe cineva din partea opoziției și să-i convingă pe cei din opoziție să nu sunțină propunerea. De ce? Pentru că PSD-ul își va dori să rămână la putere de facto, în Parlament, chiar dacă nu sunt și la butoanele guvernării. Bugetul țării, ordonanțele de urgență și cele simple trebuie trecute prin Parlament, acolo unde în continuare, PSD ar avea majoritate confortabilă.

Scenariul A:

Iohannis o propune pe Monica Macovei prim ministru: PSD votează împotrivă, cu excepția a 6% din parlamentarii lor, care din motive de “nu vreau să plec acasă încă” votează pentru. PNL, USR, PMP votează pentru, avem guvern. În următoarele 20 de luni Monica Macovei + Opoziția trebuie să facă minuni economice și politice pentru a nu se eroda așa încât PSD-ALDE să nu câștige iar alegerile în douăzeci, douăzeci. Cum asemenea lucruri (minunile) sunt imposibile fizic, 2020-2024 va fi un alt mandat PSD-ALDE.

Scenariul B:

Iohannis o propune pe Monica Macovei prim ministru: Opoziția oferă o poveste de scris în manualele de științe politice, votează împotriva primului ministru propus pentru guvernarea lor, mare parte din PSD votează împotrivă, guvernul este respins. Se vor scrie mii de pagini despre cum așa ceva nu s-a mai văzut într-o democrație sănătoasă.

Pasul 4

Iohannis trebuie să vină cu o a doua propunere ce trebuie respinsă pentru a avea alegeri anticipate, iar ca timp toate astea trebuie gândite bine, pentru că între primul vot și al doilea trebuie să treacă 60 de zile.

Scenariul A:

Iohannis revine cu Macovei. Majoritatea de la putere nu o să fie tâmpită să renunțe la puterea din Parlament plus șansa de a guverna peste 2 ani din nou, așa că votează șocant pentru un guvern Monica Macovei. Sunt conștienți că orice OUG a guvernului pentru restaurarea legilor justiției trebuie să fie aprobat sau respins prin lege de către Parlament, deci pâinea și cuțitul este tot la ei. Câțiva dintre membrii opoziției (presimt că ceva idealiști-naivi de la USR) votează și ei pentru. Avem guvern. Nu avem alegeri anticipate. PSD se victimizează cu nu au fost lăsați să ducă reformele la capăt, creșterea economică încetează și ei vor spune că Macovei e vinovată. 2020-2024, România e condusă de o majoritate PSD-ALDE.

Scenariul B1:

Iohannis devine un adevărat jucător, îl nominaliează pe Victor Viorel Ponta. Să presupunem prin absurd că ar accepta situația. PNL votează pentru. USR votează – nu toți – pentru, PMP la fel și 30 de Parlamentari PSD și ALDE. Avem premier. Ponta se asociază ca imagine cu PSD, deci într-un fel trage în jos PSD-ul prin eroziunea guvernului Ponta cu miniștri PNL-PMP-USR-PRO. Însă nu îndeajuns de mult pentru a-i face pe social-democrați să piardă alegerile din 2020. Plus, prin expunere pe TV, ProRomânia (partidul lui Ponta) crește electoral peste pragul de 5% și ajunge partid balama pentru un viitor PSD fără Dragnea.

Scenariu B2:

Fantezia tuturor celor ce cred că alegeri Parlamentare anul ăsta înseamnă ceva eminamente diferit în bine față de alegeri Parlamentare 2020: Iohannis îl desemnează pe Coraddo Cattani (Caracatița, pentru cei mai tineri, procuror anti-mafia) premier. PSD-ALDE-PNL-PMP votează pentru a doua oară împotrivă și fug ca șobolanii de apă când îl văd. Habemus alegeri anticipate.

De ce am spus Coraddo Cattani? Pentru că practic ei ar accepta pe absolut oricine în funcția de premier, numai să nu plece acasă. Vă reamintesc Boc1-Boc2:

Parlamentul cu o nouă majoritate îl dă jos pe Boc. Băsescu îl propune pe Negoiță. Niet. Croitoru. Niet. Știind că nu vor să plece acasă nici picurați cu ceară, îl propune iar pe Boc. Ce credeți că face Parlamentul care tocmai l-a dat jos? Îl acceptă!

Înțelegeți de ce alegerile anticipate din România sunt iluzorii? Pentru că se așteaptă de la Parlamentari să voteze împotriva intereselor lor.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*