Muzeul de Etnografie din Brașov a pregătit un program inedit pentru evenimentul „Noaptea Muzeelor“. În contextul Zilelor europene ale morilor și patrimoniului mulinologic, ajuns la a XXIV-a ediție, Muzeul de Etnografie Brașov, fiind singurul muzeu din România partener al Federației Morilor din Franța care a inițiat acest tip de eveniment, la ediția din acest an, Muzeul de Etnografie Brașov aduce în prim plan importanța și valoarea morilor în economia comunităților rurale și urbane, invitându-vă să urmăriți un montaj de imagini realizate grafic de artistul Eugen Moga, reprezentand locul unde au funcționat numărul impresionant de mori din Șcheii Brașovului și filmul documentar privind istoricul morii sistematice din Satululg, Săcele, intitulat Moara lui Ișlik din Satulung, Săcele.
Totodată, în cadrul Nopții muzeelor, veți avea posibilitatea să vizitați noua expoziție permanentă Memoria fibrelor textile: de la împletitul manual la tricotajul mecanic, însoțită de reconstituiri inedite de tehnici de împletit, o ocazie în care puteți afla cum împleteau șcheienii găitanele la troaca cu ciocănele dar și alte tehnici precum, împletitul pe ramă, dantela cu ciocănele, tehnica macrameului sau broderia pe tul și file. De asemenea, în intervalul orar 19 30 – 21 00 se va desfășura Atelierul de împletit găitane în colaborare cu Asociația Expoziții călătoare, în cadrul căruia puteți experimenta această tehnică împletind un șnur cu scop decorativ. Program de vizitare, sâmbătă, 18 mai: 18 00 – 23 00. Intrarea este gratuită pentru copiii până la vârsta de 14 ani, iar taxă de intrare adulți: 1 leu, sub forma unei vederi.
Programul complet:
19 – 20 mai 2018 „Zilele europene ale morilor și patrimoniului mulinologic”
În perioada 19 – 20 mai 2018 se desfășoară a XXIV-a ediție a Zilelor europene ale morilor și patrimoniului mulinologic, proiect inițiat de Federația Morilor din Franța. Muzeul de Etnografie din Brașov este singurul partener din Romania al acestei asociații, aducând în atenția publicului importanța și valoarea morilor în economia comunităților rurale și urbane. Obiectivele prezentate de noi se regăsesc pe site-ul evenimentului: http://www.journees-europeennes-des-moulins.org/
Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21 A
Program de vizitare: 10.00-18.00
Proiecția filmului documentar privind istoricul morii sistematice din Satululg, Săcele, intitulat Moara lui Ișlik din Satulung, Săcele și un montaj de imagini realizate grafic de artistul Eugen Moga, reprezentand locul unde au funcționat numărul impresionant de mori din Șcheii Brașovului.
19 mai 2018 „Noaptea Muzeelor”
Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21 A
Program de vizitare: 18.00-23.00
Intrare gratuită pentru copiii până la vârsta de 14 ani
Taxă de intrare adulți: 1 leu, sub forma unei vederi
Vizitarea expoziției temporare Amintiri din Șcheii Brașovului. Sărbători și obiceiuri culinare
- vizionarea filmului Amintiri din Șcheii Brașovului. Sărbători și obiceiuri culinare
Vizitarea expoziției permanente Patrimoniul textil
Vizitarea expoziției permanente Memoria fibrelor textile. De la împletitul manual la tricotajul mecanic cu vizionarea filmelor documentare care prezintă reconstituiri inedite de tehnici de împletit:
- Împletitul brâielor cu bâtele, o practică preistorică
- Împletirea găitanelor în Scheii Brașovului
- Învățarea tehnicilor de decorare a textilelor
- Dantela cu ciocănele
- Ciucurii împletiți cu noduri
- Tehnica fileului
- Broderia pe tul
- Împletitul mecanic
17 30 – 21 00 Atelier de împletit găitane în colaborare cu Asociația Expoziții călătoare.
Proiecții în cadrul evenimentului Zilele europene ale morilor și patrimoniului mulinologic:
- film documentar Moara lui Ișlik din Satulung, Săcele
- montaj imagini Fostele mori din Șcheii Brașovului. Grafică Eugen Moga
Sursa; Comunicat de presă
foto: Google