[vc_row][vc_column][vc_column_text]Rezervația de Zimbri din Vama Buzăului își atinge pe lângă scopul turistic și pe cel de centru de reproducție pentru această specie care a dispărut din sălbăticie în urmă cu 200 de ani. WWF România și Rewiling Europe au demarat în anul 2012 inițiativa de reintroducere a zimbrilor în Munții Țarcu, primul transport având loc în mai 2014. Pe 2 mai, a fost deschisă a doua zonă de resălbăticire în munții Poiana Ruscă din județul Hunedoara.
Doi zimbri proveniți din rezervația din Vama Buzăului au deschis porțile acestei noi zone, fiind primii care provin în cadrul proiectului dintr-o rezervație din țara noastră. Două zile mai târziu, alți doi zimbri au fost transportați în prima zonă de resălbăticire, din Munții Țarcu, astfel că 4 locatari ai rezervației brașovene au luat acum drumul sălbăticiei. „Includerea zimbrilor din rezervații aflate în România în cadrul proiectului pe care îl desfășură reprezintă un pas important pentru inițiativa noastră, dar și pentru ca rezervațiile din țară să devină în timp centre de reproducție pentru zimbru”, a precizat Marina Druga, manager de proiect.
După cum a precizat primarul din Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaș, la acest moment în rezervație mai sunt 23 de exemplare și chiar ieri s-a născut un nou puiuț. „Este foarte important ca această specie, dispărut acum peste 200 de ani, să fie readusă în Munții Carpați. Ieri, s-a născut un nou puiuț și intenția noastră este ca pe viitor să repopulăm și Masivul Ciucaș cu zimbri”, a spus Chirilaș.
Selecția și transportul celor patru zimbri din rezervația brașoveană au fost sprijinite de către experții Societății Române de Sălbăticie. În ambele cazuri transportul s-a desfășurat în condiții normale, pe o distanță de aproximativ 350 de km care au fost parcurși în 8 ore. Rangerii WWF s-au asigurat că zimbrii vor avea condiții propice de eliberare odată ajunși la destinație și în timpul transportului au făcut opriri regulate pentru a adăpa animalele și pentru a permite examinarea de către medicul veterinar. Prima zonă de resălbăticire, Măgura Zimbrilor, aflată la baza Munților Țarcu numără acum aproximativ 30 de exemplare de zimbri sălbatici, după 5 transporturi și eliberări anuale realizate până acum în arealul comunei Armeniș, din județul Caraș Severin.
Credit Foto: Rewiling Europe
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”61942,61940,61939,61938,61937,61936″][/vc_column][/vc_row]