Întârzierea construirii aeroportului şi a unei autostrăzi care să lege Braşovul de cele mai importante oraşe din ţară, lipsa forţei de muncă bine pregătită şi neimplicarea mediului politic în rezolvarea problemelor cu care se confruntă antreprenorii sunt principalele lucruri care încetinesc ritmul de dezvoltare al mediului de afaceri local.
„Cred că dacă se va face autostradă, Braşovul va creşte spectaculos, se va dubla cifra de afaceri. Iar dacă se va construi aeroportul, aceasta se va mai dubla o dată. Noi suntem harnici, respectăm standarde, avem tehnologii, dar la nivel de infrastructură şi de conexiuni întâmpinăm probleme. Discutăm cu mari companii şi nu pot concepe faptul că noi nu avem aeroport. Am ratat multe lucruri din cauza aceasta“, a spus Radu Ionescu, acţionar al producătorului de suplimente nutritive Dacia Plant, una dintre cele mai mari businessuri antreprenoriale din Braşov.
El a fost prezent la conferinţa „România 100 ani de business. Cum trecem de la idee la business. 100 de idei să creştem“, de la Braşov, organizată de ZF cu sprijinul Băncii Transilvania şi al companiei de consultanţă şi audit EY.
Seria de evenimente prin care ZF şi Banca Transilvania vor să aducă la aceeaşi masă antreprenorii din România şi să întocmească „testamentul“ cu 100 de idei pentru dezvoltarea sustenabilă a României în viitor va continua în acest an în cele mai mari oraşe din ţară.
„Avem o cultură a antreprenoriatului în România şi creşte, iar aceasta susţine mai departe dezvoltarea României. Pentru că, dacă ne uităm, nu există investiţii în infrastructură, nu există investiţii strategice. Poate că există, dar eu nu ştiu despre un plan pentru dezvoltarea ţării pentru următorii zece ani detaliat“, a declarat Ömer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, în cadrul evenimentului la care au participat circa 200 de manageri, antreprenori, consultanţi şi bancheri din zona Braşovului.
Tot despre importanţa antreprenoriatului pentru dezvoltarea economiei României a vorbit şi Alex Milcev, partener şi lider al departamentului de asistenţă fiscală şi juridică în cadrul EY România.
„Pentru dezvoltarea României este foarte importantă clasa antreprenorială, care a crescut enorm. Sunt foarte multe progrese, dar sunt şi multe lucruri de făcut“, a spus managerul.
Judeţul Braşov se află pe locul opt după nivelul businessului raportat de companii, în fruntea clasamentului stând Capitala. În Braşov, companiile au realizat în 2016 (ultimele date disponibile) o cifră de afaceri de peste 41 de miliarde de lei. Comparativ, judeţul vecin Covasna s-a aflat pe locul 39, cu 5,7 miliarde de lei. Antreprenorii spun că dezvoltarea Braşovului ar susţine şi creşterea businessurilor din alte judeţe.
Pe de altă parte, antreprenorii din Braşov şi Harghita spun că se confruntă cu lipsa forţei de muncă, o problemă care este, de altfel, întâlnită în marea majoritate a judeţelor ţării. Lipsa de interes a tinerilor pentru meserii care implică muncă fizică, plecarea românilor în străinătate şi neadaptarea sistemului educaţional la nevoile mediului de business stau la baza crizei de forţă de muncă.