Clujul, București-Ilfov și Brașov sunt județele cu cele mai scumpe șantiere în 2018 conform unei analize IBC Focus realizată cu ajutorul datelor publicate de asistenta virtuală de vânzare la șantiere Victa. Cu o valoare totată de 536,97 milioane de lei, Clujul se plasează în poziție fruntașă, urmat de București-Ilfov, cu o valoare totală de 358,4 milioane de lei, și Brașov, cu 244,14milioane de lei. În ceea ce privește numărul de șantiere active, topul arată altfel: prima poziție revine zonei București-Ilfov cu 179 șantiere, urmată de Timiș – 50 șantiere și Cluj – 47 șantiere.
Investiții de top și proiecte noi ambițioase
Dintr-un total de 550 de șantiere publicate de echipa de cercetare IBC Focus cu date de execuție între 1 ianuarie – 1 mai 2018, 440 sunt construcții noi, restul fiind lucrări de renovare, reparații, modernizare, extindere sau demolare.
Potrivit datelor publicate pe Victa.ro, cele mai multe investiții provin din domeniul clădirilor rezidențiale private (25% din numărul total), urmate de investițiile din domeniul industrial și de construcțiile sociale și comunitate. Această cifră este confirmată și de datele oferite de Institutul Național de Statistică, care anunță o creștere cu 9,4 puncte procentuale a autorizațiilor de construire pentru clădirile rezidențiale în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017
Proiectele vin, criza rămâne
În ciuda numărului însemnat de proiecte, criza forței de muncă rămâne o problemă care afectează rezultatele tuturor antreprenorilor din industria construcțiilor. Deficitul însemnat de forță de muncă calificată pune în dificultate angajatorii care au primit la final de 2017 restricții și din partea Guvernului de a aduce un număr maxim de 7.000 de muncitori din afara Uniunii Europene. Astfel, deși forța de muncă provenită din Asia părea a fi o soluție rapidă la nevoile pieței, având în vedere condițiile impuse, constructorii sunt nevoiți să caute în continuare soluții alternative.
Situația de față a fost confirmată și de studiul publicat în cadrul Top 100 Antreprenori Generali. Potrivit studiului aplicat prin chestionare directe către 100 de angajatori de top, un procent semnificativ de 52% din numărul total de antreprenori au refuzat ofertarea de noi lucrări în 2017 din cauza lipsei de personal. Totodată, același studiu a relevat și faptul că, 87% din respondenți au declarat că în 2017 retenția de personal și procesul de recrutare au devenit mult mai dificile.