Chiar dacă de mai bine de doi ani se tot discută despre o soluție în vederea rezolvării problemelor de la boxele de gunoi, deocamdată, totul a rămas la stadiul de proiect. Ținând cont că în decembrie 2017 expira contractul încheiat cu cei doi operatori pentru colectarea deșeurilor de la populație, Primăria Brașov a publicat încă din noiembrie un anunț privind delegarea prin concesiune a serviciilor de colectare, transport, sortare/valorificare și eliminare a deșeurilor de la persoane fizice și juridice din municipiul Brașov. Licitația a fost anulată, după ce potențialii ofertanți au contestat condițiile cerute de edili, printre acestea regăsindu-se inclusiv obligativitatea operatorului ca în primii doi ani de la preluarea activității să investească în amenajarea unui sistem de pubele îngropate. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis să fie organizată o nouă procedură, iar cerințele din caietul de sarcini considerate „restrictive” să fie modificate.
Două variante de rampe „securizate”
Acum, reprezentanții Primăriei au revizuit caietul de sarcini, iar investițiile în sistemul de colectare a gunoiului menajer vor fi suportate de către municipalitate, care caută însă și o soluție de finanțare. „În aceste zile, avem o serie de discuții cu privire la soluția optimă de amenajare a platformelor și identificarea resurselor financiare necesare. Sunt mai multe variante luate în discuție, toate presupunând un sistem controlat de depozitare a deșeurilor, fără a mai exista acces efectiv la pubele. Una dintre soluții rămâne sistemul îngropat, simplu sau cu sistem de compactare sau suprateran, tot cu sistem închis cu fante de introducere a deșeurilor, simplu sau cu compactare. Fiecare platformă va avea pubele separate pentru gunoiul menajer, dar și pentru fiecare categorie de deșeuri reciclabile”, a explicat viceprimarul Barabas Laszlo.
Ținând cont că și cu astfel de sisteme „securizate” există riscul ca gunoiul să ajungă pe lângă pubele sau lângă containere să se depoziteze în voie resturi de materiale de construcții sau alte deșeuri voluminoase, planul edililor este să instaleze și camere de supraveghere. „Încercăm în același timp să găsim și o soluție de alimentare cu energie electrică pentru a putea monta camere video în zona boxelor de gunoi, camerere care să aibă legătură cu dispeceratul Poliției Locale, dar și sisteme de avertizare, care să semnaleze în momentul în care una dintre publele este plină cu deșeuri, astfel ca să se intervină prompt pentru golire”, a subliniat viceprimarul.
Operatorul va trebui să le dea saci de gunoi tuturor brașovenilor
Conform prevederilor din noul caiet de sarcini, operatorul care va câștiga licitația de concesionare a acestui serviciu va trebui să pună la dispoziția cetățenilor (și de la case și de la blocuri) saci pe culori în funcție de tipul deșeurilor, cu numele prestatorului, numărul de telefon, iar operatorul va trebui să ridice separat fiecare categorie de deșeuri. În plus, operatorul va trebui să aibă un program de ridicare a deșeurilor voluminoase, pentru care însă cetățenii vor fi obligați să plătească în plus, dar și un program de ridicare a deșeuri electrice și electornice. Nu în ultimul rând concesionarul va trebui să asigure și curățenia în jurul rampei.
În vederea organizării unei noi licitații, zilele acestea va fi transmisă documentația la Serviciul Achiziții Publice din cadrul Primăriei.