Ziua mondială pentru igiena mâinilor este marcată în fiecare an, pe data de 5 mai, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii încurajează instituţiile şi organizaţiile din domeniul sănătăţii să se alăture acestei iniţiative, care reprezintă o oportunitate pentru conştientizarea importanţei igienei mâinilor și pentru a reduce incidenţa infecţiilor.
La Brașov, Spitalul Clinic de Copii s-a alăturat acestui demers și a derulat o campanie de conștientizare atât în rândul copiilor, cât și al părinților lor. „Vedetă” a fost un aparat special care verifică cât de corect au spălate și dezinfectate mâinile, acesta fiind testat inclusiv de către cadrele medicale. „Această acțiune a avut un rol de prevenție, deoarece spitalul nu trebuie să fie doar un loc unde te tratezi, ci și un loc de unde să înveți mai multe despre prevenția unor infecții. Acest aparat special ne-a fost împrumutat de către Direcția de Sănătate Publică și chiar și colegii noștri au fost încântați de el, deoarece poți vedea foarte ușor dacă atunci când te-ai spălat ai acoperit toate zonele mâinii, fiindcă din grabă nu se dă o importanță deosebită acestui aspect, însă riscurile de a rămâne cu microbi pe mâini sunt destul de mari”, a explicat asistentul medical Daniela Davidescu.
Pentru că metoda cea mai bună de învățare este jocul, copiii au primit lecții despre igiena mâinilor prin metode interactive, de la planșe de colorat cu această tematică, filmulețe, dar și diverse jocuri organizate de către terapeuții prin joc de la nivelul secțiilor spitalului. Toți cei care au participat la aceste cursuri au fost recompesanți cu diplome, dar și cu săpunuri. „Copiii sunt un caz aparte, deoarece au imunitatea mai scăzută. Dacă adulții sunt mai rezistenți la microbi, s-ar putea ca un adult care neglijează igiena mâinilor să transmită un microb copilului, iar acestea să se îmbolnăvească. Tocmai de aceea este important ca toți cei care vin în contact cu cei mici, de la părinți, la bunici, să conștientizeze cât de important este să te speli pe mâini”, a explicat asistentul social Gabriela Slăvitescu.
Tocmai pentru a le da o lecție și altor copii sau părinți, câțiva dintre micuții pacienți ai unității sanitare au făcut o serie de desene sugestive cu privire la igiena mâinilor și cum văd ei lupta cu microbii, care au fost expuse la intrarea în spital. De asemenea, pe holurile spitalului brașovean au fost amplasate de mai mult timp recipiente cu dezifectanți pentru mâini, tocmai pentru a fi evitată răspândirea microbilor.
Conform profesorului Didier Pittet, creatorul Programului Global pentru Siguranţa Pacientului al OMS care salvează anual între 5 şi 8 milioane de vieţi la nivel global, 80-90% din infecţiile nosocomiale pot fi prevenite aplicând reguli riguroase, dar simple, de igienă. Acesta a fost prezent și la Brașov în această primăvară.