Demarat încă din mai 2015, procesul de revendicare a Cetățuiei de pe Dealul Straja nu s-a încheiat, verdictul final urmând să-l dea Curtea Supremă, după ce instanțele brașovene au decis că proprietarul de drept este Statul Român. În baza acestor decizii (a Tribunalului Brașov și a Curții de Apel Brașov), dar și a referatului de aprobare emis de Oficiul de Cadastru și Proprietate Imobiliară Brașov, până la soluționarea recursului, Statul Român și-a înscris însă provizoriu dreptul de proprietate asupra imobilului în Cartea Funciară,. În acest context, Statul poate realiza lucrări la acest imobil, poate dispune chiar deschiderea monumentului pentru a fi vizitat sau poate transmite dreptul de administrare către Primăria Brașov.
„Sperăm că va fi identificată o soluție prin care Cetățuia să fie deschisă publicului, până la finalizarea procesului aflat acum pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ulterior, dacă și această instanță va menține deciziile anterioare, vom avea o discuție legată de acest monument, și așa cum am anunțat încă de la începerea demersurilor privind preluarea monumentului, municipalitatea brașoveană este dispusă să preia cetățuia de pe Dealul Straja, să facă investițiile necesare și să o introducă în circuitul turistic”, a precizat primarul Brașovului, George Scripcaru. Înscrierea în Cartea Funciară s-a făcut încă din 2 noiembrie 2017, însă decizia a fost comunicată Primăriei Brașov abia în 27 aprilie. Redeschiderea Cetățuiei va fi posibilă abia după ce se va semna un proces verbal de predare-primire între Aro și reprezentanții Statului Român.
În ceea ce privește soluționarea litigiului, având în vedere valoarea de inventar a imobilului, 1.606.812 lei, recursul poate fi judecat doar de către Instanța Supremă, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție. Atât Primăria Brașov, cât și SIF Muntenia, în calitate de intervenient, și Aro Palace au depus recurs, iar completul magistraților Curții Supreme a decis să admită cererea, recursul urmând să fie judecat pe fond. Deocamdată, nu a fost stabilit și un termen pentru judecarea procesului, însă magistrații ÎCCJ se vor pronunța defintiv și irevocabil fie cu privire la admiterea unuia dintre recursurilor depuse, fie dacă va menține decizia Curții de Apel Brașov.