În ultima ședință de Consiliu Local, aleșii Brașovului au aprobat suplimentarea sumelor alocate la început de an pentru consolidarea și întreținerea monumentelor istorice. Suma de 200.000 de lei ar urma să fie utilizată pentru reparaţii curente, la monumentele pentru care în prezent se întreprind demesurile de preluare de la Consiliul Județean Brașov.
Pentru ca edilii să devină proprietari cu acte în regulă pe aceste obiective turistice, respectiv o serie de turnuri și bastioane, Guvernul trebuie să modifice o hotărâre emisă în 2002, astfel ca acestea să fie transferate la proprietarul de drept, respectiv la Primăria Brașov, care să le repună în valoare. Hotărârea se lasă însă așteaptată, deși CJ Brașov a întreprins încă din luna septembrie a anului trecut demersurile în vederea realizării acestui transfer. Din actul guvernamental ar urma să fie radiate 17 poziții, care vor rămâne doar pe numele Primăriei Brașov. Printre acestea se numără Casa Sfatului, Turnul Negru, Cetatea Brașovului (incinta fortificată, latura vestică), Bastionul Postăvarilor, Cetatea Orașului Brașov (incinta fortificată, latura sud-vest), Bastionul Frânghierilor, Cetatea Orașului Brașov (incinta fortificată, latura nord vest), Turnul Alb, Turnul Măcelarilor, Bastionul Porții (pod fortificat peste pârâul Graft), Cetatea Orașului Brașov (incinta fortificată, latura nord-estică), turnul de apărare de pe strada Castelului 76-78, turnul de apărare de pe strada Castelului 154, turnul de apărare de pe strada George Barițiu nr 12 și Turnul Studenților (strada G. Barițiu nr 24). Conform hotărârii CJ Brașov din luna septembrie, predarea-primirea se va face printr-un protocol încheiat între cele două unități teritorial-administrative, în care se vor evidenția imobilele, valoarea lor de inventar actualizată, inclusiv investițiile realizate.
În tot acest timp, obiectivele turistice stau cu lacătul pe ușă ținând cont că, în urma unor controale efectuate în 2015, Curtea de Conturi a constatat că, deşi acestea sunt înscrise în domeniul public al judeţului Braşov, de fapt ele au ca proprietar tabular Oraşul Braşov. Astfel, Curtea de Conturi a impus Consiliului Județean Brașov să le preia de la societatea Consilprest (care le administra) și să le predea apoi proprietarului înscris în Cartea Funciară, respectiv municipiul Braşov.