Excelenței Sa Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Daulet Batrashev, s-a aflat în prima sa vizită oficială la Brașov. El s-a întâlnit cu primarul George Scripcaru. Cei doi oficiali au discutat despre marile proiecte ale Kazahstanului și ale Brașovului, în încercarea de a identifica domenii de colaborare.
Turismul, agricultura, educația și IT sunt principalele domenii în care Kazahstanul caută parteneriate în România, iar turismul ar putea fi o primă punte de legătură între Brașov și orașe cu structură asemănătoare din Kazahstan.
„Brașovul îmi place foarte mult, însă din păcate, în acest moment, turismul între țările noastre se desfășoară aproape exclusiv în domeniul afacerilor. România rămâne destul de necunoscută printre cetățenii noștri, la fel cum și turiștii români vin foarte rar la noi. Kazahstanezii știu despre România foarte puțin, iar în România percepția despre Kazahstan este și ea inexactă. Mi-aș dori câteva prezentări ale Brașovului în Kazahstan și câteva ocazii de a prezenta Kazahstanul la Brașov. Sunt de părere că la nivel oficial putem vorbi în fiecare zi despre proiecte, dar este mult mai important să creăm legături directe între oameni, între specialiști care să dezvolte această legătură mai departe“, a spus Excelența Sa.
Acesta a precizat că, după ce anul trecut a deschis două consulate onorifice, unul la Constanța și unul la Cluj, anul acesta sau cel târziu anul viitor ar dori să mai deschidă încă două, la Iași și la Brașov. „Rolul lor ar fi tocmai să organizeze întâlniri de afaceri, prezentări, activități turistice și să se ocupe de delegațiile ce vor veni aici“, a adăugat oficialul.
„Turismul ar putea fi o bună bază de plecare pentru identificarea unor punți de legătură între comunități cu caracteristici asemănătoare, care ar putea fi ulterior dezvoltate la nivelul camerelor de comerț, al companiilor, dar și la nivelul instituțiilor de învățământ. Noi suntem deschiși unei colaborări cu țara dumneavoastră și putem identifica împreună moduri concrete de colaborare, în urma propunerilor dumneavoastră. Universitatea Transilvania, de asemenea, poate contribui la acest proces“, a declarat primarul George Scripcaru.
Potrivit oficialului kazahstanez, țara sa, deși pare apropiată de Rusia, are relații comerciale mai dezvoltate cu Uniunea Europeană și Statele Unite decât cu Rusia sau China și este în continuare îndreptată către Occident. În plus, Kazahstanul a pus la punct o rută alternativă de transport a mărfurilor dinspre și înspre China care utilizează Marea Caspică, infrastructura rutieră și cea de căi ferate și care scurtează timpul de transport la jumătate față de ruta actuală. Ambasadorul Daulet Batrashev s-a bucurat să afle că și Brașovul are în proiect realizarea unui terminal intermodal (la Feldioara) și s-a oferită să faciliteze Brașovului accesul la expertiza în domeniu a specialiștilor din Kazahstan, în contextul în care Brașovul ar putea fi și el parte din „poarta de intrare“ a mărfurilor chinezești care tranzitează Kazahstanul și Europa spre Vest.
Kazahstanul, parte a fostei URSS, și-a declarat independența în 1991, iar România a fost unul dintre primele state care i-a recunoscut noua calitate, semnând, la 15 iulie 1992, un memoriu de colaborare interstatală care a însemnat deschiderea relațiilor diplomatice dintre cele două țări. România este unul dintre primii zece parteneri de afaceri ai Kazahstanului, iar schimburile comerciale dintre cele două state, la nivelul lui 2017, s-au cifrat în jurul sumei de 1 miliard de dolari. Populația țării este de aproape 18 milioane de locuitori, iar dintre aceștia, aproximativ 40.000 (oficial, 21.000) sunt etnici români (majoritatea deportați în primii ani ai comunismului, din Republica Moldova și România, n.n.). Cei mai mulți dintre ei, aproximativ 6.000, se află în Karaganda (Karagandî), cel mai mare centru industrial, comercial, științific și cultural din Kazahstan.
Sursa: Comunicat de presă Primăria Brașov
Sursa foto: Andrei Paul