Înlocurirea clasicului corn din Programul „Cornul și Laptele“ cu biscuiți sau covrigi simpli și alegerea unor produse bio, locale. Este propunerea şefilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, care au participat astăzi la o ședință de lucru convocată de prefectul județului și președintele Consiliului Județean Brașov. Consiliul Județean susține, însă, că alegerea unor produse bio ar fi considerată discriminatorie de către Agenţia Naţională de Achiziţii Publice.
La disucții au participat și reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană şi Oficiului Fitosanitar Judeţean, care au discutat despre modul în care vor fi distribuite aceste alimente în șocli în următorii trei ani. Este vorba despre legume, lapte şi produse lactate, precum şi de produse de panificaţie pentru preşcolarii şi elevii braşoveni.
CJ a propus continuarea programelor în varianta de până acum, respectiv furnizarea de mere, lapte UHT sau iaurt, precum şi cornuri sau biscuiţi. Pe parcursul săptămânii, fiecare preşcolar sau elev ar urma să primească două porţii de mere, două porţii de lapte, o porţie de iaurt şi cinci porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii mărul ar fi însoţit de biscuiţi, iar laptele şi iaurtul, de corn.
Directorul DSVSA Braşov, Dorin Enache, a susţinut că „ar trebui să sprijinim generaţia tânără prin oferirea de produse bio. Braşovul este un judeţ de top în privinţa merelor bio, a lactatelor bio şi a produselor de panificaţie bio. Ar trebui să luăm măsuri de sprijin şi încurajare a firmelor braşovene şi a micilor producători locali pentru a se înscrie la licitaţii”.
Pe de altă parte, inspectorul şcolar general Ariana Bucur a atras atenţia că „de multe ori cornurile aduse din alte judeţe au fost învechite, iar elevii au preferat să le arunce, astfel că ar fi mai potrivită înlocuirea lor totală cu covrigii simpli sau biscuiţii uscaţi”. Conducerea IŞJ Braşov îi va consulta pe directorii de şcoli în privinţa furnizării în continuare a produselor de tip corn sau a înlocuirii lor cu covrigii şi biscuţii. Nu în ultimul rând, s-a pus problema provenienţei merelor, care ar în trebui să fie de la producători locali şi nu din import, precum şi a calităţii lor, în sensul de a nu fi stropite cu pesticide.
Faţă de toate aceste probleme, reprezentantul CJ a precizat că în caietele de sarcini la care se lucrează în prezent nu pot fi cuprinse astfel de prevederi, deoarece ele ar impune condiţii restrictive şi discriminatorii de neacceptat pentru Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, instituţia care supervizează desfăşurarea procedurilor de licitaţie.
„Ne dorim să stabilim cât mai curând toate detaliile privind derularea programelor de furnizare a merelor, a produselor lactate şi de panificaţie în instituţiile de învăţământ preuniversitar din judeţul Braşov, astfel încât să definitivăm caietele de sarcini pe cele trei componente şi să desfăşurăm achiziţiile în timp util. Până săptămâna viitoare ne vom edifica în legătură cu opţiunea între cornuri şi covrigi şi vom avea pregătite drafturi de documentaţii pentru cele trei caiete de sarcini, pe care dorim să le definitivăm prin implicarea tuturor membrilor comisiei”, a spus preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea.