Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut la 2,28%, cel mai mare nivel din 27 octombrie 2014, potrivit datelor publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Nivelul anuntat marti, de 2,28%, este cel mai mare din 27 octombrie 2014, cand a fost 2,33%, arata News.ro.
Totodata, indicele Robor la 6 luni a crescut marti la 2,52%, cel mai mare nivel din 28 octombrie 2014, cand a fost 2,54%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis, miercuri 4 aprilie, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,25% pe an.
Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza
Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M). Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.
Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata. Si invers.
Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.
Un comentariu
Este extraordinar. In urma cu ceva vreme dl Mugur Isarescu ne sfatuia sa ne impumutam in moneda in care muncim . Dar moneda este vai de ia.
Vreau sa ajungem la ziua in care bancile vor explica de ce in tarile civilizate practica dobanzi de 1,35 – 2 % la euro , pa cand la noi este japca pe fata .
Dar romanii sunt entuziasti, le este frica ca nu mai prind apartamente, ca o sa se scumpeasca, asa ca lucrurile acestea nu conteaza !