Francezii de la Bati-Renov au închis mica fabrică de obloane pe care o aveau în Braşov şi au mutat producţia în Varaize, comuna natală a fondatorului şi CEO-ului firmei, Christophe Lacombe. „Aici m-am născut, iubesc acest loc şi vreau să-l apăr. Dacă nu-l apărăm noi, actorii economici, cine o va face?”, spune Lacombe despre decizia de a reloca fabrica din România în comuna franceză Varaize, scrie LeFigaro.fr. Relocarea fabricii promite revitalizarea comunei franceze în care mai locuiesc sub 600 de oameni.
Francezii de Bati-Renov au produs obloane în fabrica din Braşov încă din anul 2003. Fondatorul şi CEO-ul firmei, Christophe Lacombe, a decis relocarea producţiei în Varaize, comuna sa natală, aparent, din raţiuni sentimentale – ataşament faţă de plaiurile natale, potrivit LeFigaro.fr.Decizia relocării fabricii e cu atît mai insolită cu cît pare să nu fie oportună pentru firmă, în special din cauza faptul că salariile plătite lucrătorilor din Franţa sunt mai mari decît cele din România, scrie publicaţia franceză. În fapt, odată cu relocarea, Bati-Renov a schimbat şi tehnica de producţie. Iar optimizarea producţiei permite firmei să acopere costurile cu forţa de muncă, mai mari decât în România.
Francezii de la Bati-Renov au preluat o unitate de producţie închisă în urmă cu cîţiva ani, desfăşurată pe o suprafaţă de circa 10.000 de metri pătraţi, în care au investit în total 2 milioane de euro până acum, scrie langerienlibre.fr.
Mai mult, mica fabrică de obloane a beneficiat şi de fonduri europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională, potrivit Le Figaro.
„Datorită unei noi linii de producţie, mai automatizate şi mai ingenioase, rămânem foarte competitivi”, spune Christophe Lacombe, conform LeFigaro.fr.
Deschiderea unei fabrici pe plaiurile natale ale fondatorului său e o veste excelentă pentru economia comunei Varaize, în care mai locuiesc sub 600 de oameni.
Firma are în jur de 50 de salariaţi şi vrea să creeze încă 30 de locuri de muncă în următorii 2 ani.
Lacombe recunoaşte însă că e destul de greu pentru mica fabrică să găsească forţă de muncă în regiune. „Ce vrem noi e să căutăm oameni care vor să rămînă aici şi să apere acest teritoriu. Noi le oferim o oportunitate (să lucreze în fabrică n. red.), iar ei, la rândul lor, vor apăra ideea de „făcut în Franţa”, conchide Lacombe.