Secţia de sterilizare a Spitalului de Copii din Braşov nu a fost renovată niciodată de la deschiderea unităţii medicale, din 1986. Astfel, unitatea sanitară utilizează în acest moment autoclave pentru sterilizare de generație foarte veche, uzate, care nu garantează un act medical adaptat necesităţilor actuale. Încă de anul trecut, Clubul Rotary Brașov a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a dota această secție de sterilizare cu echipamente moderne, organizând mai multe evenimente caritabile.
Proiectul Rotary prevede dotarea cu echipamente noi, la standarde înalte care să permită realizarea unui flux de sterilizare sigur, creșterea capacității de sterilizare, informatizarea activității, inclusiv a monitorizării indicatorilor de sterilizare fizico-chimici, biologici și încadrarea atât in în normele legale naționale, cât și cele stabilite prin directivele europene. „Am derulat mai multe evenimente în vederea strângerii de fonduri, iar ultimul eveniment a fost Gala caritabilă Rotary, organizată în data de 13 aprilie. Am strâns în total 50.000 de euro, însă la această sumă se vor mai adăuga și alte cofinanțări, care ne vor permite achiziția noii stații de sterilizare”, a explicat Lumința Popa, vicepreședintele Clubului Rotary Brașov.
După cum a precizat Romeo Teodorescu, manager de proiect în cadrul Rotary valoarea aparaturii și echipamentelor necesare este de 121.000 de dolari (aproximativ 455.000 de lei) la care se adaugă 49.000 de dolari (aproximativ 185.000 de lei) petru amenajarea spațiilor și montaj, sumă care a fost asigurată în bugetul spitalului de către Consiliul Județean Brașov. În perioada următoare, Rotary va demara procedura de licitație pentru achiziția aparaturii, în paralele urmând să se deruleze și lucrările de amenajare a spațiilor.
Cu teama de a nu apărea erori în procesul de sterilizare
La secţia de Sterilizare a Spitalului de Copii totul funcţionează acum după metoda veche, dar cu un sistem bine stabilit. Sunt efectuate frecvent teste biologice şi chimice prin care se verifică sterilizarea materialelor. Marea problemă este că toate materialele sunt pregătite de asistentele pe secţii şi aia apoi ajung la sterilizare. „Din punct de vedere al construcției este necesară realizarea unor circuite funcționale, respectiv zonele de curat să nu se încrucișeze cu cele de murdar și materialele să aibă un circuit unic. Pe parte tehnică, stația de sterilizare cuprinde echipamente de curățare, dezinfecție pentru instrumentar, mașini de spălat pentru instrumentar, mașini cu ultrasunete, mese de lucru. Cele mai scumpe sunt două atuoclave automate care vor efectua sterilizarea”, a spus dr. Ada Gordea, medic epedimiolog în cadrul unității sanitare. De asemenea, managerul unității sanitare, dr. Lviu Muntean, a subliniat faptul că actuala aparatură din această secție funcționează cu mari eforturi din partea personalului, cu costuri ridicate de întreținere, dar și cu permanenta teamă de a nu apărea erori în procesul de sterilizare.
Clubul Rotary a derulat mai multe proiecte la Spitalul de Copii, începând de la dotarea și amenajarea Unității de Primir Urgențe, a secției ATI sau a cabinetului stomatologic, valoarea investițiilor fiind de aproximativ 500.000 de euro.