După ce în vara anului trecut, mai multe licitații au fost blocate o bună perioadă de timp, din cauza problemelor tehnice apărute pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), acum, și noul sistem online de achiziții publice dă rateuri. Astfel, la începutul lunii aprilie, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a lansat cu surle și trâmbițe noul SEAP, denumit pe scurt SICAP, respectiv Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice. Aceste disfuncționalități apar chiar în contextul în care oficialii de la Comunicății au susținut că încă din luna mai a anului trecut s-au făcut teste tocmai pentru a fi evitate astfel de blocaje.
De exemplu, Primpăria Brașov are trei licitații destul de importante, care au toată documentația validată de către Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, dar nu pot fi încărcate pe SICAP în vederea ofertării, din cauza disfuncționalităților de pe nou platformă. „Deocamdată, se întâmpină probleme la încărcarea documentațiilor în sistem. Nu doar Primăria Brașov s-a confruntat cu astfel de situații, ci și alte autorități. Așteptăm ca aceste disfuncționalități să fie rezolvate pentru a lansa noile licitații”, a spus Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
Una dintre licitațiile blocate este cea care vizează efectuarea studiului de fezabilitate pentru introducerea iluminatului public într-o serie de zone noi, cum ar fi Tractorul VI, străzile care fac legătura între Calea Feldioarei și Plugarilor, strada Cucului și străzile laterale din Șoseaua Cristianului – Ioan Clopoțel și Bucegi. Pentru o parte dintre aceste străzi, Primăria a lansat deja procedura de efectuare a studiilor de fezabilitate pentru lucrările la infrastructura stradală, care nu vor putea începe până nu va fi finalizată partea de rețelistică. Alte licitații care stau „pe dreapta” sunt și cele care vizează achiziția de echipamente pentru locurile de joacă sau pentru dotarea noului centru de afaceri al Brașovului.
Implementarea noului sistem de achiziții publice a avut ca fundament faptul că vechiul Sistemul Electronic de Achiziții Publice a ajuns la un grad de utilizare care nu mai era în concordanță cu propria capacitate tehnologică. De asemenea, s-a ținut cont și de faptul că au trecut zece ani de când aplicația SEAP a fost dată în funcțiune, perioadă în care au avut loc nenumărate modificări ce au ajuns cu mult peste capacitatea admisă prin proiectarea vechii platforme.