[vc_row][vc_column][vc_column_text]Daniel și Otilia sunt doi antreprenori cu experiență, care au deschis în Brașov primul burger-bar, Grătar Urban. Aici, totul este făcut pe grătar, chiar și supele, iar pasiunea celor doi tineri se traduce în mii de burgeri vânduți anual și în clienți care se reîntorc întotdeauna să guste cu plăcere din preparatele făcute de ei.
Totul a început în 2011, când cei doi tineri au renunțat la munca din restaurantele de pe vasele de croazieră, unde s-au și cunoscut, și au înțeles că trebuie să-și folosească experiența acumulată acolo în deschiderea propriilor afaceri. Au început cu o cafenea, deschisă în Târgu Neamț, orașul natal al Otiliei și au continuat cu o pizzerie, unde fac pizza pe cuptor cu lemne. Ideea unui burger-bar le-a venit în urmă cu trei ani, când au fost în vizită în Barcelona și au văzut care este atmosfera într-o bucătărie de burgeri și au realizat că o astfel de afacere ar prinde de minune în România. Au gustat zeci de burgeri, au încercat toate tipurile, în bucătării din toată lumea și au ajuns să creeze astăzi propria rețetă de burgeri pe care-i vând acum în centrul Brașovului.
„Rețeta este semnătură proprie, iar secretul burgerilor stă în carnea proaspătă. Pentru prepararea bugerilor avem contract cu o măcelărie locală. Românii de-abia acum descoperă vita, iar noi încercăm să o punem în valoare, în felul nostru. Românii știu de vită doar în ciorba de văcuță și eu cred că a venit momentul să trecem dincolo de asta. Dincolo de ingredientele naturale pe care le folosim, servim burgerii cu dulceață de ceapă și dulceață de ardei iuți, pe care le preparăm aici. Mai mult, avem chips-uri făcute de noi la un aparat special. Avem o identitate a noastră“, a spus Otilia Ioniță, proprietara Grătar Uran și cea care a creat întreg conceptul din bucătărie.
În acest an, clienții Grătar Urban vor avea ocazia să guste burgerii cu dulceață de gogonele și brânză maturată românească, de la funizori locali. „Încercăm să adaptăm produsul la piața locală. Nu putem să uităm tradițiile. Trebuie să învățăm să ne dăm mâna cu alții, ca să ne susținem reciproc“, a mai spus antreprenoarea.
Anul trecut, Grătar Urban a vândut 35.000 de burgeri la Brașov, iar cumpărătorii sunt majoritatea tineri, cu studii superioare, care sunt în căutare de nou. „Motivul pentru care am ales Brașovul a fost simplu: un oraș turistic, cu oameni deschiși la nou. Nu puteam să deschidem în Târgu Neamț, unde oamenii sunt mai tradiționaliști. Am educat acolo piața de-a lungul timpului. De exemplu, la pizzerie am început să facem salate cu cuș-cuș sau năut, pentru că acolo oamenii țin toate posturile și practic am reușit să le schimbăm gusturile, să-i determinăm să încerce și altceva. Am fost pionieri. Este obositor uneori. E ca și cum ai face predică în deșert, dar factura la chirie și curent tot vine. Și la Brașov suntem primul burger-bar deschis, adică un restaurant micuț, cu servire non-formală, în care vezi tot ce se întâmplă în bucătărie. Am observat că pe piața s-au mai deschis și altele, dar este un trend în România legat de bugeri, este fashion. Nu știm cât va dura, dar ne bucurăm să contribuim la acest trend“, a mai spus Otilia Ioniță.
Pe lângă burgeri, clienții pot să guste supele la grătar: sunt legume fierte în oale de fontă, direct pe grătar, cu un gust aparte. Preferata turiștilor este supa de ardei copți, dar se vând foarte bine și cea de linte, dovleac, fasole roșie, mazăre sau morcov cu ghimbir. „Supele pe grătar sunt 100% vegane, pentru că vrem să ne adresăm și acestui segment al pieței. Avem chiar și burgeri vegani“, a adăugat Otilia.
Echipa Grătar Urban nu-i uită pe românii care sunt fani ceafă de porc pe grătar. „Pentru clasici avem ceafă de porc sau piept de pui la grătar, dar servite sub formă de burger“, a încheiat Otilia.
În echipa Grătar Urban sunt 10 angajați, specializați în burgeri. Investiția în burger-bar s-a ridicat la 80.000 de euro și a constat în amenajarea spațiului, cumpărarea de echipamente, cuptoare pe cărbuni de ultimă generație și sistem de ventilație modern.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”60892,60891,60886,60884,60883,60881,60874,60885,60888,60889,60890,60887″][/vc_column][/vc_row]