Piaţa berii a înregistrat anul trecut în România o creştere de 2%, ajungând la un volum de 16,11 milioane hectolitri, iar consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 82 litri, a declarat marţi Lucian Ghinea, preşedintele Asociaţiei Berarii României. „România se află pe locul opt în Europa în ceea ce priveşte consumul pe cap de locuitor. Pe primele locuri sunt Cehia, Germania, Austria şi Polonia. Estimăm că vom ajunge la consum mediu responsabil de 100 de litri pe cap de locuitor”, a declarat marţi Lucian Ghinea, într-o conferinţă de presă.
Un român a consumat în medie 80 de litri de bere, în 2016. Ce mărci de bere preferă brașovenii
Peste 97% din producţie este realizată pe plan local, iar ingredientele utilizate la fabricarea berii (orzoaica şi hameiul) provin în proporţie de 70% din producţia internă. Reprezentanţii Berarii României estimează creşteri pentru anul în curs, atât în ceea ce priveşte consumul, cât şi în ceea ce priveşte investiţiile realizate de jucători, însă predictibilitatea fiscală şi un context economic stabil rămân factorii determinanţi pentru conservarea echilibrului pieţei berii.
Valoarea investiţiilor membrilor asociaţiei, din care face parte și fabrica de bere de la Brașov, s-a ridicat anul trecut la 71,8 milioane euro, în creştere cu 2 milioane euro faţă de anul anterior. Până în prezent, investiţiile cumulate realizate de membrii asociaţiei de la intrarea acestora pe piaţă au atins un total de 1,47 miliarde euro.
În ceea ce priveşte preferinţele consumatorilor în funcţie de tipurile de ambalaje, structura în funcţie de ambalaj a pieţei a rămas aproape nemodificată faţă de anul anterior, existând doar mici variaţii de la un an la altul. Doar berea îmbuteliată la PET este cea care înregistrează scăderi pentru cel de-al doilea an consecutiv.
Astfel, consumul la sticlă reprezintă 27,46% din total (-0,22 puncte procentuale), la doză 18,2% (+1,1 pp), keg: 3,38% (-0,27 pp) şi la pet: 50,94% (-0,62 pp).
De asemenea, în ciuda unei foarte uşoare creşteri a importurillor pe parcursul anului 2017, de doar 0,03 milioane hectolitri, atingând astfel un total de 0,47 milioane hectolitri, piaţa berii din România continuă să îşi păstreze caracterul profund naţional, ponderea producţiei locale rămânând la peste 97% din consumul intern. În ceea ce priveşte exporturile, acestea au înregistrat o uşoară scădere, de 0,01 milioane hectolitri faţă de anul anterior, atingând un total de 0,41 milioane hectolitri.
Producţia de bere în Uniunea Europeană a depăşit pentru prima dată după criza economică nivelul de 40 miliarde litri. Pe teritoriul UE există în prezent peste 8.500 de berării.