Le inchideti telefonale mobile, le ascundeti tabletele, ii certati, incercati sa-i convingeti, sa-i fortati impotriva vointei lor, pe copiii dumneavoastra… De cate ori ati reusit? Stiti de ce nu ati avut succes?
Emotional Technology – Echilibrul dintre emotie si tehnologie
Expunerea copiilor la tehnologie nu este un lucru rău. Cercetarile din domeniu arată că, de exemplu, jocurile video și alte aplicatii online îmbunătățesc capacitățile vizuale, atenția sporită, timpii de reacție și capacitatea de a identifica detaliile si solutii între diverse situatii. De asemenea, în loc să afecteze dezvoltarea intelectuala a copiilor, tehnologia o poate dezvolta intr-un mod pozitiv si diferit. Un bun exemplu este utilizarea motoarelor de căutare (Google, Bing si altele) care sunt omniprezente pe Internet, ce ii ajuta pe copii sa gaseasca orice raspuns la orice intrebare, fara a memora informatiile. Doar sa fie constienti si sa-si aminteasca faptul ca exista solutii tehnologice pentru a evolua intr-un mod pozitiv si eficient in dezvoltarea personala.
Tehnologia ajuta creierul sa acorde o atentie speciala informatiei fata de citirea informatiei. Pentru a detalia aceasta explicatie, putem spune ca informatia perceputa de creierul copilului prin tehnologie este activa, iar informatia perceputa prin citire este pasiva.
Metafora utilizată de Nicholas Carr este „diferența dintre scufundări și jet ski”. Citirea cărților este ca o scufundare, în care scafandrul se scufunda într-un ritm liniștit, restrâns, încet, cu puțină distragere, și ca urmare este necesar să ne concentrăm și să ne gândim profund la informațiile limitate, disponibile. În schimb, folosirea internetului este ca schiurile pentru schior, în cazul în care cel ce practica jet ski-ul, el se mișcă de-a lungul suprafeței apei cu o viteză ridicată, expus unei viziuni largi, înconjurat de multe distracții și capabil să se concentreze doar asupra unui singur lucru.
Un aspect care nu poate fi neglijat in aria tehnologiei este piata globala de jocuri care a atins in 2016 101,1 miliarde de dolari din care 37% au fost generati de tehnologia mobila, iar in 2017 109,00 miliarde de dolari din care 42% generati de tehnologia mobile.
Previziunile spun că până în 2020 piață va atinge 128,5 miliarde de dolari din care o pondere de 50% o va reprezenta tehnologia mobilă.
Prin urmare ne va fi imposibil să eliminăm jocurile și calculatorul din viața copiilor. Trebuie să rămână. Dar care este soluția?
- Soluția este de a învață copiii să folosească tehnologia ca o unealtă care să reprezinte o valoare adăugată pentru dezoltarea lor.
- Evoluția și dezvoltarea societii în această direcție, pentru putea susține și îndruma corect evoluția lor
Impactul pozitiv al jocurilor pe calculator și a tehnologiei în societate:
- Coordonarea mână – ochi
- Antrenarea creierului / minții
- Dezvoltarea abilităților de gândire și strategie
- Conectați în permanență cu actualitatea
Impactul negativ pe care îl poate aduce tehnolgia în societate, dacă nu păstrăm un echilibru între emoție și tehnologie:
- Pierderea timpului în exces
- Izolare socială
- Costuri ridicate
- Separare de realitate
Exemplificarea ideilor și a concepului Emoțional Tehnology a fost și este motivul lansării unui proiect independent dedicat copiilor, de către un ONG brașovean, sub numele de Emotional Tehnology Academy (ET Academy), unde sunt implicați mai mulți formatori și antreprenori locali.
Conceptul ET Academy va fi lansat oficial în Brașov după data de 16 aprilie 2018 în școlile brașovene printr-un curs dedicat elevilor claselor primare 2-5. Prima școală parteneră care a îmbrățișat și dorește participarea într-un mod activ în acest proiet este Școala Nr.8.
Fondatori acestui proiect își doresc ca în perioada următoare să adere cât mai multe școli și after shool-uri din Brașov.
Pentru mai multe informații despre proiect puteți accesă www.etacademy.ro