Brașovenii interesați să dezvolte noi idei de afaceri prin programul Start-up Urban se mai pot înscrie până pe 21 aprilie la cursuri pentru granturi în valoare de de 39.000 euro, cu scopul pregătirii pentru un început anteprenorial.
Noile afaceri non-agricole ce sunt finanțate prin acest program vor putea fi înființate anul viitor de către persoane care au domiciliul sau reședința în județele Sibiu, Alba, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș. Vor fi selectate cele mai bune 54 de idei de start-up-uri, iar Concursul de planuri de afaceri are loc în perioada august-noiembrie 2018. Programul Start-up Urban fost lansat joi și la Brașov la conferința de prezentare și informare organizată la Aro Palace participând aproape 100 de persoane interesate să ia drumul antreprenoriatului.
Antreprenori de succes le-au vorbit celor prezenți despre experința lor de business și le-au dat sfaturi aspiranților la acest statut. „Căutăm 303 persoane care să se înscrie în acest program, dar numai 54 vor fi selectate pentru a primi finanțarea. Totodată, la finalul proiectului ne dorim ca aceste start-up-uri să aibă capacitatea de a crea locuri de muncă pentru 108 persoane, deoarece finanțarea este acordată prin Programul Operațional Capital Uman, care caută să ofere oportunități de angajare și locuri de muncă. Noi dorim să îi ghidăm pe viitorii antreprenori pentru a nu intra în zona de risc și a nu reuși să facă angajări. Trebuie să fie însă conștienți că atunci când încep o afacere își asumă un risc, deoarece mulți dintre ei au un loc de muncă, mai mult sau mai bine plătit. Atunci când devii anteprenor ai nevoie de anumite competențe pe care nu ai avut ocazia să le acumulezi și practic noi oferim un program preaccelaerare pentru start-up-uri”, a explicat Ionuț Țața, președinte al Asociației pentru Promovarea Responsabilității Sociale a Companiilor. În ultimii ani, Ionuț s-a implicat în numeroase inițiative antreprenoriale, de la Hub Onezero – ales cel mai bun spațiu de coworking din România în 2015 la Central European Startup Award, Arkhive – startup de arhivare si digitalizare, QUIB – makerspace/ centru de dezvoltare produs, HOF CAFE – cafenea și hub de cultură urbană.
Alexandru Dascălu a reprezentat la această conferință Founder Institute, cel mai mare program de lansare de start-up-uri din lume lansat în 2009 în Silicon Valley. Founder Institute este un accelerator pentru fondatorii care au o idee incipientă, iar Dascălu le-a povestit celor prezenți de ce a ales să părăsească sistemul corporatist, unde a lucrat pe funcții bine plătite, pentru o afacere pe cont propriu. „Am o pregătire de inginer managerial în Germania și am fost manager executiv al Siemens în Germania și Elveția. După un MBA pe care l-am făcut în SUA mi-am dat seama că nu vreau să rămân în viața corporatistă și să îmi fac propria afacere. Am fost șapte ani antrepenor, cu succes, dar am avut și insuccese, iar ultimul insucces m-a obligat să mă duc într-o corporație pentru a-mi linge rănile financiare. Am stat 4 ani acolo și acum câteva zile am părăsit pentru totodeauna lumea croporatistă, și fac această activitate de preacclerator, respectiv cel mai mare program de lansare de start-up-uri din lume”, a spus Alexandru.
La conferința de la Brașov a mai fost prezentă și Monica Jiman , CEO al companiei Pentalog Software Factory, divizia de dezvoltare software, consultanta IT si servicii cloud din cadrul grupului Pentalog. Pentalog este o plateforma de servicii IT, care acopera integralitatea provocarilor digitale si tehnologice ale unei companii, dedicata acompanierii start-up-urilor, firmelor medii sau marilor grupuri in definirea si implementarea strategiilor de crestere. Bazandu-se pe o echipa de 1 000 de angajati pe 3 continente, plateforma digitala Pentalog ajuta companiile sa raspunda nevoilor de recrutare IT, freelancing, dezvoltare software, marketing digital sau finantare.
Și Marius Mitroi, cofondatorul Rise Safe, le-a povestit viitorilor antreprenori despre ideea sa de afacere care a condus la crearea dispozitivului Rise pentru siguranța motocicliștilor și a motocicletei. Acesta coletează de foat date și trimite mesaje către prieteni și către serviciul de urgență când motociclistul este implicat într-un accident și are scopul de a face motocicleta mai inteligentă.
Nu în ultimul rând, la această conferință a mai participat și Alin Angheluță care este cadru didactic la Departamentul de Marketing din ASE Bucureşti. Acesta oferă consultanţă de strategie de marketing, în special pentru antreprenorii români care vor să îşi dezvolte şi să îşi internaţionalizeze afacerile.
Despre Start-Up Urban
Start-up Urban este un proiect câștigător în cadrul apelului România Start Up Plus. 54 de proiecte de afaceri noi vor fi selectate din orașe din 6 județe transilvănene ale Regiunii Centru, care vor fi finanațate cu câte 39.000 de euro fiecare, prin linia de finanțare România Start Up Plus.
Cei care se înscriu în programul Start-Up Urban beneficiază de cursuri gratuite de specializare în competențe antreprenoriale cu acreditare de la Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), programe gratuite de e-Learning – Antreprenor sau Întreprinzător în turism sau pot participa la concursul de planuri de afaceri, în urma căruia 54 de afaceri vor primi granturi în valoare de 39.000 de euro. Cei 54 de antreprenori selectați vor urma stagii de practică în organizații cu obiect de activitate similar cu cel al afacerilor care vor fi înființate prin proiect.
Termenul limită pentru înscrierea la programele de formare antreprenorială este 21 aprilie 2018. Înscrierea în proiect se face la experții locali în antreprenoriat din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.
Informații despre agnedele evenimentelor Start-Up Urban găsiți la adresa de Facebook: https://www.facebook.com/pg/StartupUrbanCentru/events/