Economic, Stiri Brasov

Indicele Numbeo: Brașovul, orașul din România cu cel mai bun indicator al puterii de cumpărare

Compania britanică MoveHub a dezvăluit rezultatele studiului bazat pe indicele costului vieţii Numbeo. România s-a localizat pe locul nouă din 40 de ţări europene. Cea mai disponibilă ţară europeanăa devenit Ucraina, ocupând totodată locul al treilea în lume după Egipt şi Pakistan. Elveţia a devenit cea mai scumpă ţară pentru viaţă în Europa şi a doua în lume.
Rating-ul The Cost of Living Around the World 2018 se bazează pe indicele Numbeo, care ţine cont de costul preţurilor pentru bunurile de consum, transportul public, utilităţi şi mulţi alţi factori, începând de la costul mediu al cecului în restaurante până la preţurile pentru divertisment şi jocuricum ar fi vizită la cinema sau închiria unui teren de tenis. În total, indicatorul ia în consideraţie aproape cincizeci de factori.
Indicele Numbeo este un procent şi se calculează raport cu New York. Aceasta lucru înseamnă că fiecare cifră din New York va fi egală cu 100. Dacă un oarecare alt oraş, de exemplu, are un indice de restaurant de 70, aceasta înseamnă că cecul mediu va fi cu 30% mai ieftin decât în New York. Indicele costului total pentru România constituie 39,71. Cea mai mare diferenţă comparativ cu cel mai mare oraş din SUA se observă pe piaţa de închiriere. În România, închirierea unui apartament poate fi cu 90% mai ieftină.
În România, cel mai scump pentru viaţă oraş este capital Bucureşti. Costul vieţii în capitala României a fost estimat la 44,44, la sfârşitul listei Craiovei cu scorul de 34,13. Bucureştiul este urmat de Timişoara şi Cluj-Napoca. Indicele de închiriere a locuinţelor din aceasta din urmă a fost chiar mai mare decât în capitală la 13.87 faţă de 13.74 în Bucureşti. Cel mai bun indicator al puterii de cumpărare a fost înregistrat în Braşov – 69,96.
Salariul mediu pentru România, potrivit studiului, a constituit 2.638,15 lei dupî impozitare. Închirierea spaţiului de locuit cu o cameră în centrul oraşului va costa în jur de 1.329,65 lei, iar utilităţile vor costa aproximativ 411,11 lei pentru un apartament în 85m2. Abonamentul de sport pentru o lună la sala de sport va costa 129,30 lei, bilet la film 25.00 lei. O cină pentru două persoane într-un restaurant, la preţ mediu, va costa 100,00 lei, pentru o ceaşcă de cappuccino în medie va trebui să plăteşti 6,52 lei.
Costul vieţii în România faţă de indicele de anul trecut a crescut cu 4,08 puncte procentuale, în acelaşi timp, ţara a rămas la aceeaşi poziţie în rating. Cu excepţia faptului că din 2018 lista ţărilor europene a inclus Kosovo, costul vieţii în care fiind mai mic.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*