Economic, Stiri Brasov

Ce schimbări aduce pentru microîntreprinderi OUG 25, care modifică unele măsuri fiscal-bugetare

Microîntreprinderile vor avea opțiunea să plătească impozit pe profit, potrivit OUG25, privind completarea și modificarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicată în 29 Martie în Monitorul Oficial. Unul dintre consultanții Camerei de Comerț și Industrie Brașov, expertul contabil Matei Morar a explicat principalele modificări pe care le aduce OUG 25. 

Potrivit OUG 25, microîntreprinderile pot opta să devină plătitoare de impozit pe profit cu îndeplinirea a două criterii foarte importante: capitalul social să ajungă la minimum 45.000 de lei, față de 20.000 cât este minimul în prezent. A doua condiție este ca microîntreprinderea să aibă minimum doi salariați cu normă întreagă. „Este un efort financiar care ridică microîntreprinderile la un nivel superior din punctul acesta de vedere, dar e un efort financiar pe care administatorul trebuie să și-l asume. Citind mai atent OUG 25, am văzut la un articol că va fi posibil și din sumă de salariați cu part-time să îndeplinești aceste condiții, dar dacă ai mai mulți angajați pe part-time, aceștia însumați să facă procentul a doi salarați cu normă întreagă“, a declarat Matei Morar, expert contabil.

Marea speranță a microîntreprinderilor care ar opta pentru plata impozitului pe profit ar fi faptul că nivelul de sponsorizare s-ar ridica de la 2%, la 3,5%. „Sunt interese și solicitări în sensul acesta de creșetere a procentului de sponsorizare. Există și aici o condiție, ca acestă cotă de 3,5% de sponsorizare să fie destinate finanțării instituțiilor non-profit, uite și Camera de Comerț ar putea beneficia de acest lucru, și a unităților de cult care sunt furnizori de servicii sociale și aici se pune condiția foarte clară, să aibă cel puțin un serviciu social licențiat“, a mai spus Matei Morar.

Potrivit ordonanței, entitățile care activează în domeniul cercetării-dezvoltării sau al inovării, vor fi scutite de plata TVA pentru lucrările efectuate, putând totuși să beneficeze de TVA-ul dedictibil pentru cumpărăturile pe care le fac în vederea rezolvării programului de activitate din domeniul cercetării-dezvoltării, dar nu vor beneficia de scuirea de TVA colectat la ceea ce fac, dacă produsul, obiectul cercetării-dezvoltării, va fi vândut în altă parte. Firmele trebuie să facă dovada că îl folosesc în companie, nu să-l factureze.

Și entitățile care au activități sportive și obțin venituri din ele, vor reține 10% din plățile pe care le fac celor care prestează activitățile sportive, ca stopaj la sursă, urmând a fi virate la bugetul de stat. „Aici va fi interesant, așteptăm cu nerăbdare modalitatea în care se va prevedea în normele metodologice cum se va proceda cu cluburile, în special cluburile de fotbal“, a mai spus sursa citată.

Ordonanța prevede și modificări la impozitul pe nerezidenți, taxa de turism, dar și pentru persoanele fizice, care vor fi impozitate din veniturile de natură salarială. Totodoată, persoanele fizice vor putea face sponsorizări la etități sociale nonprofit sau de cult cu până la 3,5% din veniturile obținute.

Normele metodologice privind aplicarea OUG 25 vor fi publicate în termen de 90 de zile de la data emiterii acesteia.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*