Stiri Brasov, Turism

Fațada Palatului Czell din Piața Sfatului va fi refăcută anul acesta

Fațada Palatului Czell din Piața Sfatului, care găzduiește Agenția Brașov a Băncii Naționale a României, va fi refăcută anul acesta. Fațada este acoperită de aproape un an cu o prelate, dar până acum nu s-au făcut niciun fel de lucrări. Acum proprietarul, BNR, a demarat lucrările de refacere a acestei fațade, iar Primăria Brașov a eliberat un certificate de urbanism în acest sens.

Palatul a fost construit în 1903, de către Frederich Czell, pe locul unde industriaşul avea deja trei case. Le-a demolat şi a ridicat un palat impresionant, cu balconaşe sculptate şi basoreliefuri cu figuri umane. Clădirea de azi a păstrat acelaşi aer maiestuos, iar ceea ce nu se vede din Piaţa Sfatului, este corpul imens al clădirii, cu patru laturi şi zeci de camere.

Frederich Czell era cunoscut în toată România, avea mai multe fabrici de bere, iar la Braşov, înfiinţase în 1892, fabrica de malţ şi bere de la Dârste. De fapt, concernul Frederich Czell şi Fiii a cumpărat vechea distilerie şi a construit afacerea care avea să ajungă o marcă de prestigiu. Czell deţinea în Braşov şi o fabrică de spirtoase.

Sextil Puşcariu scria despre acest sas că „în ultimul deceniu al veacului trecut şi în cele dintâi ale secolului nostru, braşoveanul avea un fel de monopol al băuturilor din Ţara Bârsei şi o fabrică mare de spirt în Cristian, din care ieşeau pe o ţeavă aburi ce răspândeau un miros penetrant de mălătău, adică de borhot“.

Odată cu fabrica de bere, omul de afaceri a schimbat faţa oraşului. A construit nu numai palate şi vile, dintre care cea din Dârste nu mai există astăzi, ci a făcut şi Lacul Noua.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

2 Comentarii

  1. Ma iertati daca gresesc dar Palatul Czell nu este caldirea de la coltul Strazii Muresenilor cu Bulevardul Eroilor, cea vis-a-vis de rectorat?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*