Din 26 martie, încep reparațiile provizorii pe DN 73. Lucrările de anvergură vor fi reluate abia după data de 16 aprilie, când se va restricționa și traficul
0Tot din cauza importantei turistice a zonei s-a hotărât ca lucrările de modernizare permanente (care presupun restricționarea parțiala a traficului respectiv instalarea de semafoare) sa se reia in data de 16 aprilie 2018. Termenul inițial de 15 martie 2018 propus de constructor a fost devansat in primul rând din cauza condițiilor meteo dar si pentru a nu afecta activitatea turistica din zona. Constructorul va relua lucrările de modernizare în zona comunei Cristian, acolo unde le-a întrerupt o dată cu venirea sezonului rece.
Precizam de asemenea ca după începerea lucrărilor de modernizare mai multe primarii (în județul Brașov este vorba de Moieciu de Jos si Bran) din zona tranzitata de DN73 au anunțat că intenționează să execute lucrări edilitare (rețele de apă, gaz sau canalizare) astfel încât in aceste zone lucrările vor fi amânate.
Drumul National 73 (care face legătura intre localitățile Brașov – Râșnov – Bran – Fundata – Câmpulung – Pitești), pe o lungime de 103,25, pe teritoriul județelor Brașov (aproximativ 40 de km) si Argeș, face obiectul unui program amplu de modernizare printr-un contract desfășurat de CNAIR prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Valoarea totala a contractului este de peste 275 de milioane de lei (din care FEDR asigura 85%). In acest scop drumul a fost predat încă din data de 15 martie 2017 concernului format din asocierea a 4 firme (AZVI SA – STRACO GRUP SRL – PIOMAR DEVELOPMENT SRL – TRACTEBEL ENGINEERING SA) care se ocupa de lucrările de modernizare.
Data estimata de finalizare a lucrărilor de modernizare a fost prelungit si până în decembrie 2019 iar progresul fizic al lucrărilor in acest moment este de aproximativ 30%.
Lucrările vizează in principal lărgirea drumului la minim 8 metri (din care 7 metri partea carosabila), ranforsarea lui pentru un trafic de 11,5 tone, reconstrucția completa a 6 poduri si reabilitarea altor 20 dar si lărgirea unor curbe, refacerea podețelor, construirea de șanțuri de evacuarea apei pluviale si întărirea prin ziduri de sprijin.
Pe toata perioada șantierului (chiar si in sezonul rece) constructorul a instalat indicatoare de avertizare si atenționare si au fost instituite si restricții de viteza de maxim 30 de km/h pe porțiunile afectate de șantier precum si cele deteriorate.
„Precizam ca pe nici o porțiune a DN73 din județul Brașov nu a fost turnat covorul asfaltic final iar lucrările nu au fost recepționate. Ceea ce pare ca o porțiune terminata (intre Brașov si Cristian de exemplu) sunt doar staruri de asfalt de baza pe care a fost permisă circulația doar pentru ca pe timpul iernii, când șantierul este in conservare, traficul sa nu fie îngreunat. La fel s-a întâmplat si cu numeroase podețe de pe traseu”, au mai precizat reprezentanții DRDP Brașov.