CFR SA lansează mai multe proiecte de dezvoltare a infrastructurii, câteva dintre acestea având legătură și cu Brașovul.
Din cele nouă proiecte avute în vedere anul acesta, șapte au ca sursă de finanțare POIM 2014-2020, iar doua sunt finanțate prin CEF 2014-2020. Printre proiecte se numara linia București-Giurgiu, electrificarea liniei Cluj-Oradea și reabilitarea a 84 km dintre Brașov și Sighișoara.
„Avem în desfășurare o serie de proiecte, iar anul acesta vom lansa noi proceduri de achiziții privind elaborarea studiilor de fezabilitate, dar și de realizare a lucrărilor pentru modernizarea infrastructurii feroviare”, a declarat Victor Alexandru, director general adjunct Investiții al CFR SA.
În vederea asigurării vitezei sporite și creșterii calității serviciilor, CFR SA va implementa lucrări de reparații și modernizări ale mai multor linii precum București-Brașov, Timișoara-Arad, București-Buzău, București-Craiova, Pașcani-Iași, București-Constanța, București-Pitești. În prezent, documentația de atribuire se află în etapa de pregătire.
În POIM 2014-2020, este inclus și proiectul de implementare a măsurilor necesare funcționării sistemului ERTMS pe secțiunea Predeal-București-Constanța, valoarea contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate fiind de 9,64 milioane de lei. Proiectul se află în faza de elaborare a documentației de atribuire pentru achiziția serviciului de elaborare a studiului.
Cele două proiecte finanțate prin CEF vizează linia Brașov-Predeal și infrastructura feroviară din Portul Constanța. Contractul de elaborare a studiului de fezabilitate pentru modernizarea secțiunii Predeal-Brașov este de 20,5 milioane de lei, iar în prezent se elaborează caietul de sarcini pentru achiziția serviciilor de elaborare a studiului. Al doilea proiect are o valoare de 13 milioane de lei și vizează elaborarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța, CFR SA fiind în faza de întocmire a documentației de achiziție.
Proiectele noi aflate în faza de achiziții și finanțate prin Fondul de Coeziune și CEF au o valoare totala de 6,1 miliarde de lei. La acest capitol este inclusă reabilitarea liniei Brașov-Simeria, componentă a Coridorului Rin-Dunăre, secțiunea Brașov-Sighișoara, subsecțiunile Brașov – Apața și Cața – Sighișoara. Pentru execuția lucrărilor de reabilitare a subsecțiunilor Brașov – Apața și Cața – Sighișoara, în lungime de 84,36 km, valoarea contractului se ridică la 3,19 miliarde de lei (fără TVA). Acest proiect se află în procedură de evaluare a ofertelor și ar urma să fie finalizată la sfârșitul lui martie 2018.
De asemenea, realizarea lucrărilor de reabilitare a liniei Brașov-Simeria, secțiunea de cale ferată Brașov – Sighișoara, subsecțiunea Apața – Cața implică secțiunea de 28,2 km. Procedura de achiziție în derulare a fost reluată în decembrie 2017. În prezent se răspunde la clarificarea posibililor ofertanți la procedura de achiziție, termenul de depunere a ofertelor fiind 20 martie 2018.