Prea puțini brașoveni au auzit de Gyula Halász, care s-a născut și a studiat la poalele Tâmpei și chiar și-a luat pseudonimul de Brassaï (Brașoveanul) pentru a duce numele orașului său natal mai departe. A fost jurnalist, desenator, pictor, scriitor, fotograf, un artist complet. Deşi format în pictură şi sculptură la Academia de Arte din Budapesta şi mai apoi la Berlin, Brassai a excelat în fotografie, fiind considerat un geniu al fotografiei mondiale, care a imortalizat viața de noapte a Parisului din anii ‘30. În Franţa a ajuns în 1925, unde a devenit prieten al artiştilor din boema pariziană. Brassaï a fost unul dintre artiștii de marcă ai Europei și a creat portrete devenite clasice ale lui Salvador Dali, Pablo Picasso, Henri Matisse și Alberto Giacometti Jean Genet, Henri Michaux, Jean Paul Sartre și Simone de Beauvoir. În 1933 i-a apărut primul album, „Parisul, noaptea”, însoțit de un text de Paul Morand, care i-a adus un mare succes, mai ales în mediul artistic. O parte din fotografii le-a consacrat înaltei societăți și celebrităților epocii, de pildă unor celebrități intelectuale, de teatru și operă.
În urmă cu 105 ani, acesta și-a început studiile liceale la Liceul Real din Brașov, respectiv actuala clădire a Corpului T al Universității Transilvania. Ținând cont că 2018 este „Anul European al Patrimoniului Cultural”, dar și că pe 20 martie este Ziua Internațională a Francofoniei, Universitatea Transilvania a decis să marcheze memoria marelui artist prin amplasarea unei plăci omagiale pe clădirea vechiului liceu. Pe plăcuța scrisă în limbile română, maghiară și franceză este menționat faptul că: „În această clădire a studiat tânărul Gyula Halász, viitorul mare artist”. „Gyula Halász este un exemplu a ceea ce a fost Brașovul secole de-a rândul, un bun exemplu pentru toată Europa, în ceea ce privește însemnătatea multicularității, dar și promovarea valorilor tuturor etniilor. În cinstea orașului în care a crescut și de la care și-a luat numele de Brassoi, am decis să dezvelim această placă, care le va arăta tuturor trecătorilor, dar și studenților noștri, că aici s-a născut un mare artist de valoare europeană”, a spus prof. dr. Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania.
De asemenea, până sâmbătă, brașovenii pot vizita la Centrul Multicultural al Universității Transilvania expoziția documentară „Brassai în cărți, albume, articole de presă”, pentru a afla mai multe despre personalitatea acestuia.
.