Potrivit unei radiografii a proiectelor de profil, realizată de integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting, peste 25% dintre români locuiesc într-un oraș smart care are în plan, în derulare sau deja finalizat cel puțin un proiect Smart City.
Pe baza surselor publice care au acoperit subiectul pe parcursul ultimului an, informatiilor furnizate de primarii, companii si interviurilor efectuate, 38 de orase mari, medii si mici din tara au, in faza de plan, in derulare sau deja finalizate, peste 200 de proiecte tip Smart City. „Am centralizat si identificat atat solutii cu un mare nivel de replicabilitate, cat si proiecte personalizate unor nevoi unice. Pe lista noastra am reunit nu doar adevăratele motoare ale industriei, ci și orase mici, cu proiecte ambitioase, precum Balș, Mizil, Seini sau Târnăveni”, a declarat Cornel Barbut, CEO al Vegacomp Consulting.
Lista oraselor inscrise in cursa Smart City este intr-o continua evolutie si include, in prezent, municipalitati precum Alba Iulia, Arad, Bacau, Bals, Botosani, Brasov, Bucuresti, Bumbesti-Jiu, Calarasi, Cernavoda, Comanesti, Constanta, Cluj-Napoca, Deva, Falticeni, Galati, Giurgiu, Gura Humorului, Iasi, Mangalia, Mioveni, Mizil, Moinesti, Oradea, Piatra Neamt, Resita, Seini, Sibiu, Slatina, Suceava, Targoviste, Targu Jiu, Targu Mures, Targu Neamt, Tarnaveni, Timisoara, Tirgu Bujor si Tulcea.
Brașovul a început să devină smart din 2008
Brașovul este unul dintre primele orașe din România unde s-a pus în aplicare conceptul de smart city. Atunci când ne referim la orașe inteligente, în multe domenii, Brașovul este un exemplu pentru alte comunități. Brașovul a pus în practică primele proiecte de tipul Smart City încă din anul 2008. Cel mai important este sistemul de telegestiune a iluminatului public. A costat zece milioane de lei. Sistemul de telegestiune reglează intensitatea luminoasă de pe stâlpii din municipiu. Întregul dispozitiv cuprinde și 42 de butoane de panică unde pot fi anunțate pericolele iminente. Prizele pentru încărcarea mașinilor electrice fac parte și ele din acest sistem.
„Orasele din lista insumeaza, conform ultimului recensamant, o populatie de 5.631.788, iar faptul ca peste un sfert din populatia Romaniei traieste intr-un oras ce deja paseste in epoca Smart City ne bucura. Pe de alta parte, vedem si potentialul urias al acestor solutii, daca luam in calcul atat populatia totala, cat si populatia urbana ramasa neacoperita, ori locuitorii din orasele cu proiecte Smart City ce inca nu se afla in raza imediata a acestor beneficii”, spune Barbut.
Proiectele Smart City identificate au fost segmentate in sase categorii – Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living si Smart Governance, clasificate in concordanta cu raportarile recente ale Uniunii Europene.
Solutiile Smart City identificate si in Romania si, in acelasi timp, scalabile la nivel mondial includ: iluminatul stradal, smart parking, monitorizarea video si furnizarea de servicii publice de WiFi, urmate, pe termen mediu, de sisteme de management al traficului, management al deseurilor si diferiti senzori, cum ar fi cei de mediu, folositi pentru monitorizarea calitatii aerului.