Opinii, Stiri Brasov

Congresul imbecililor

Astăzi se întălnesc membrii cu „greutate” din PSD pentru a alege noua structură de conducere, fără ca fotoliul de președinte a lui Liviu Dragnea să fie pus în discuție. Ceea ce consider că o să reiasă după acest congres se poate însumna în trei capitole mari.

Conservatorism

Congresul PSD-ului de mâine este cel care va începe – probabil – un proces de trecere oficială a partidului de la orice urmă de mimare a ideologiei de stânga, la una de dreapta conservator-tradițională.

Procesul se va finaliza, cel mai probabil în pragul alegerilor Prezidențiale. Vom vedea o trecere de la orice urmă de pro-europenism la un naționalism – la început – elegant, iar la final, la un naționalism cu bale. Din ăla de-l urăște orice om care înțelege ca națiunea e un concept abstract și artificial creat, care a funcționat bine și a servit scopului inițial. Ultimele sondaje arată că PSD-ul rămâne un partid catch-all, de mase, iar lipsa de educație, cultură și aplecare către valorile occidentale, în orice pătură sau palier socio-profesional îi oferă o cale liberă și o păine de mâncat.

Dacă au căștigat alegerile cu promisiuni pragmatice, economice, de acum încolo se vor baza probabil pe emoție. Și orice sociolog, politolog de pe planeta asta va spune că emoția Trump(s) rațiunea. Conservatorismul ortodox va fi vehicolul prin care vor livra cauza național-tradiționalistă. Prinde la popor, aduce voturi, pentru că societatea românească se identifică cu aceste valori.

Baronul Roșu

Cu scuze sincere aduse lui Michael Schumacher, cel supranumit de englezi Baronul Roșu pentru autoritatea cu care câștiga cursele de Formula1 pe vremea când pilota la Ferrari, Liviu Dragnea va fi baronul suprem. Modul prin care se aleg vice-președinții, doi pe regiune, o fată, un băiet, îi va oferi puterea supremă. De ce? Majoritatea celor “aleși” – în realitate numiți de el – sunt lideri fără putere locală, dar cu putere dată de la centru, de Baronul Roșu. Prin asta îi vor fi datori, iar lipsa de hârșăială a unora, loialitatea de sclav a altora îi vor cimenta mâna de fier cu care va conduce.

Congresul imbecililor

Cândva, partidul ăsta era plin de corupți inteligenți. Pseudo-intelectuali care chiar aveau cărți citite sau scrise pe bune. Adrian Năstase, Mircea Geoană, Miron Mitrea, Marian Oprișan, Ioan Rus, Vasile Dâncu, Corneliu Iacobov, Viorel Hrebenciuc, sunt nume sonore, majoritatea ticăloși, majoritatea corupți până în măduva oaselor, dar pe care rar – dacă nu chiar niciodată – îi auzeai să atace instituțiile statului, chiar și după 2005 când DNA-ul începea să-și facă treaba. Aceștia sunt acum înlocuiți de diferiți fii și fiice ale altora sau chiar ale lor, care-ș practic niște imbecili. Oameni fără niciun fel de busolă instituțională, de valori, de progres.

După cum am văzut în ultimele zile, beizadelele politruce încep să pătrundă în funcții publice din zona guvernamentală, administrativ-locală. Ei, cu ăștia, haosul se poate instaura, misiunea Baronului Roșu poate fi dusă la sfârșit și România transformată într-o feudă a mafiei personale a lui.

Opoziția?

Opoziția ar face bine să se uite cu atenție la Congresul PSD și să-și structureze bine lista de priorități. Dacă ies la bătălie tot cu Legea Zgomotului, cum a fost cea a unui idiot util din USR atunci ne rămâne să ne facem gropi în asfalt, cum făceau pisicile din Tom și Jerry când venea unchiul lui Jerry în vizită.

Argumentare pentru afirmația de mai sus: Matei Dobrovie, inițiatorul acestei legi, mai are câteva idei interesante în pachetul lui ideologic. De exemplu el era împotriva vaccinării obligatorii a copiilor. Susține că orice referendum – referitor la referendumul Coaliției pentru Familie – trebuie respectat de Parlament și trebuie supus votului. Păi asta ar fi împotriva constituției în primul rând, care limitează instrumentul referendumului și în al doilea rând, dânsul consideră că poporul ar trebuie să fie legiuitorul. Atunci pentru ce se mai numește democrație reprezentativă sistemul în care viețuim?

Nu, nu orice referendum ar trebui luat în calcul, altfel, mâine, un partid populist va propune la referendum întrebarea: “Sunteți de acord ca fiecare cetățean deținător al unui carnet de conducere să primească din partea statului o mașină Tesla X?” Observați aberația. Dânsul mai consideră sau lasă de înțeles că educația religioasă este tot ce ne trebuie în învățământ și nu ar fi nevoie de educația sexuală sau educația etică, civică. Dânsul servește perfect unui interes ortodoxo-tradiționalo-conservator retrograd, discriminatoriu și lipsit de orice legătură cu valorile raționale și umaniste din occident.

Speranțe, după acest congres nu putem avea. Ne rămâne opoziția, dar și ea este cam buimacă și nu prea știe ce să facă pe mai departe.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*