Economic, Stiri Brasov

Președintele CCI Brașov, Silviu Costea: „Revoluția Fiscală ar putea transforma angajații din SRLD-uri în șomeri“

Societățile cu Răspundere Limitată Debutante (SRLD) par să fie cele mai afectate de modificările aduse Codului Fiscal, atrag atenția reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Brașov. În scurt timp, angajații din cele 1548 de SRLD-uri din Brașov, s-ar putea trezi în șomaj. Potrivit calculelor CCI Brașov, ar putea fi vorba despre până în 4000 de oameni. Aceștia susțin că este nevoie ca Guvernul să emită un ordin care să protejeze aceste mici societăți.

„SRLD-urile ar trebui să suplimenteze cu 13% veniturile pe care le asigură angajatului, deci să-și mărească cu 13% cheltuielile, pentru că reducerile care s-au dat prin această Revoluție Fiscală nu au acoperit în integralitate cheluielile firmei. Sunt companii foarte mici, cu trei-patru angajați, iar cheltuielile apărute pot afecta statutul fiecăruia dintre angajați, dacă judecăm că avem în jur de 1500 de SRLD-uri la Brașov, fiecare cu câte 3-4 angajați sunt câteva mii de angajați care au dileme privitoare la viitorul lor în aceste societăți care ar putea ajunge șomeri“, a declarat Silviu Costea, președintele Camerei de Comerț și Industrie

Prin Ordonanța de Urgentă 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, aceste firme beneficiau de scutirea de contribuții sociale de pe partea angajatorului pentru maximum 4 salariați, în limita salariului mediu pe economie, ca bază de calcul, pentru maximum 3 ani.

Astfel că cele 2 contribuții  de 15,8% la pensii și de 5,2% la sănătate, care au trecut de la angajator la angajat, apar ca un cost suplimentar, angajatorul nemai beneficiind de  scutire. Chiar, cu măsurile compensatorii generale, reducerea contribuțiilor de la 39.25% la 37.25%, per total cu 2 puncte procentuale și impozitul pe venit cu de la 16% la 10%, cu 6 puncte, tot rămâne un impact de 13% la salariul brut pe care îl resimt SRL-D-urile. Efectele  schimbărilor brutale vor duce la creșterea costurilor cu forța de muncă pentru cele 41.641 societăți debutante de la nivel național și cele 1.548 din  Brașov, astfel încât angajații acestora vor avea de suferit.

În România există 5,5 milioane de angajați iar la Brașov în jur de 150.000, și, pentru ca aceștia să nu piardă bani, angajatorii trebuie să le majoreze salariile brute cu 22% pentru a compensa trecerea contribuțiilor în sarcina lor, iar termenul de transmitere a actelor adiționale la contractele de muncă, în REVISAL, este până la dată de 31 martie 2018.

Cum sunt afectate companiile mari și IMM-urile

În cazul companiilor mari, nu toți angajatorii au semnat acte adiționale după transferul contributiilor, aceștia încă nu au decis dacă să majoreze salariile brute sau să rămână în continuare la aplicarea de bonificații sau prime de compensare.

În cazul IMM-urilor, o mare parte din IMM au majorat salariile brute, angajații rămânând cu același venit net , dar costurile angajatorului au crescut. Această creștere în lipsa creșterii productivității muncii și a programelor guvernamentale de investiții vor duce la închiderea unora dintre ele, în următoarea perioadă. Dintre angajații cei mai afectați  de măsura de mutare a contri­buțiilor la angajat sunt salariatii din domeniul IT și cei cu jumătate de normă.

Cum sunt afectate alte categorii de angajați

Ordonanță la ordonanță: nu a trecut mult timp de la Ordonanța de Urgenta  79/2017 privind transferul contribuțiilor de la angajatori la angajați și a apărut o altă Ordonanță de Urgență  3/2018 care ar trebui să corecteze unele efecte aberante ale aplicării actului normativ. Se observă că  unele corecții au fost tratate diferențiat pentru angajatorii stat și angajatorii privați.

Angajații din IT:  Transferarea contributiilor sociale pentru pensii și sănătate în sarcina exclusivă a salariatului a condus, în cazul unora dintre salariatii din IT, la scăderi de venituri. Pentru ei, scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10% nu a reprezentat un câștig, pentru că ei oricum erau scutiți de impozit. Prin urmare, dacă angajatorul nu le crește salariile, transferul acestor contribuții îl suportă acum din propriul net.

Angajații cu timp parțial: În cazul în care contribuțiile de asigurări calculate asupra salariului salariatului cu contract part time, sunt mai mici decât contribuțiile de asigurari stabilite potrivit O.U.G. nr. 79 diferența se plătește de către angajator,  obligând angajatorul  să suporte diferența dintre suma de 665 lei care ar fi trebuit să fie reținuta de la salariat și suma de 500 lei care trebuie suportată de acesta.

Înafara creșterii financiare cu costurile salariale, costurile suplimentare pentru modificarea softurilor contabile şi încheierea noilor contracte de muncă a mai apărut și disconfortul relației dintre angajat și angajator prin   explicarea angajatului ce reprezintă efectiv  aceasta trecere a contribuțiilor și cum poate fi sau nu afectat venitul sau net.

Sursa info: Analiza Camerei de Comerț și Industrie Brașov

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*