Economic, Stiri Brasov

Apa minerală Perla Ciucașului, contaminată de faliment

Compania Aguapur din Brașov, care livrează pieței apa minerală Perla Ciucașului, a intrat în faliment la cererea BRD, care i-a și declanșat insolvența în primăvara anului trecut.

Insolvența Aguapur a fost argumentată, la momentul respectiv, prin criza economică izbucnită în 2009 și care, în timp, a generat o lipsă acută de lichidități și expunerea mare a societății la creditele bancare pe termen scurt, cu prelungiri repetate ale termenelor scadente și un cost mare al împrumuturilor. Alături de BRD, lista include aproape 40 de alți creditori, printre care Raiffeisen Bank, Metro Cash&Carry, Telekom, Administrația Finanțelor Publice Brașov, Porsche Leasing.

„Din analiza efectuată asupra perioadei de activitate analizate, respectiv 2014-2017, rezultă că principală cauză care a determinat starea de insolvență a societății a fost impactul general al crizei economice, care a determinat în lanț întreruperea parțială sau totală a conexiunilor afacerii companiei, fără de care aceasta nu poate exista. Recesiunea prezentă în toate ramurile economiei a eliminat posibilitățile firmei de repoziționare sau realocare de resurse în vederea canalizării afacerii pe un alt trend, mai cu seamă pentru faptul că această criză economică a fost prezentă, în prima fază a declanșării ei, în zona dezvoltării imobiliare de orice fel, implicit al entităților ce relaționează în mod firesc cu acestea”, scria în documentul trimis judecătorilor la momentul intrării în insolvență.

Au fost însă indicate și cauze de ordin intern care se circumscriu sintagmei de management defectuos, respectiv lipsa unui buget de venituri și cheltuieli analizat lunar, lipsa unui plan de trezorerie (încasări și plăți ) actualizat, lipsa unui control intern corect și eficace, neluarea măsurilor legale împotriva clienților care plătes cu întârziere sau nu respectă clauzele contractuale, în  condițiile în care încasarea creanțelor ar garanta achitarea datoriilor. Aproape întreg patrimoniul companiei este grevat în favoarea băncilor.

Aguapur este pe piață din 1999, fiind controlată de un grup de antreprenori români. În 2015, Aguapur, cu 31 de angajați, a înregistrat un profit net de 8.286 lei și o cifră de afaceri de 3,6 milioane lei. În 2009, anul izbucnirii crizei financiare globale în România, compania avea încă un profit de 626.300 lei și afaceri de 6,6 milioane lei, unul dintre cei mai buni ani din istoria Aguapur. Ultimele date disponibile indică, pentru 2016, afaceri de circa 1 milion de lei și o pierdere de 264.000 lei, cu 18 angajați. Aguapur are fabrica în localitatea Vama Buzăului din județul Brașov, la poalele Munților Ciucaș, unde produce și îmbuteliază apa naturală de izvor Perla Ciucașului în diferite litraje și variante.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*