Economic, Stiri Brasov

Brașovul ar urma să aibă doi poli de tehnologie: Rulmentul se transformă în parc tehnologic, INAR în hub tehnologic

Brașovul se transformă din punct de vedere tehnologic, în acest moment existând mai multe inițiative de activare ale unor zone care au fost intens industrializate într-o zonă a cercetării și dezvoltării, o parte dintre acestea fiind prezentate în cadrul conferinței I4T care a avut loc săptămâna trecută.

Astfel, compania brașoveană INAR (Institutul Național de Autovehicule Rutiere), Clusterul IT și firma Iceberg plănuiesc să transforme un fost centru de proiectare de pe platforma Roman în hub-ul tehnologic al Brașovului

Ionuț Țața, președintele Clusterului pentru Inovare și Tehnologie, a declarant că proiectul  Metro Poli Tech presupune transformarea fostului centru de proiectare și cercetare, aparținând institutului, și amenajarea de spații de birouri pentru companii din tehnologie, spații de coworking și incubare, fablab, centru de formare, linii model de fabricație și altele. „Prin această investiție ne propunem să accelerăm transformarea digitală a orașului și a regiunii noastre. Pentru asta ne dorim să aducem la un loc comunitatea tehnologică din Brașov și să atragem treptat înspre Brașov cele mai inovatoare startup-uri și companii din întreaga regiune. În momentul de față avem asigurată o mare parte din finanțarea proiectului și începem procesul de co-creare a spațiilor și dotărilor aferente, alături de primii potențiali beneficiari ai clădirii”, a declarat Ionuț Țața.

„Clădirea se află în centrul unui ecosistem complet, format din mai multe companii care au activități de-a lungul lanțului de valoare al industriei – avem aici companii comercializează soluții de proiectare sau echipamente de producție, companii care fac proiectare, companii care fac matrițe, companii care produc piese utilizând aceste matrițe. Practic este un teren perfect pentru testarea, validarea și implementarea de tehnologii specifice industriei 4.0, iar prin ceea ce vom face în această clădire vom putea adăuga noi elemente acestui ecosistem, cum ar fi competențele IT sau funcțiunile de școlarizare”, a declarant Sergiu Toader, CEO Avantec și unul din acționarii companiei Magic Invest, care deține INAR SA.

5 milioane de euro pentru parcul „Science, Technology and the ARTS” care va fi realizat într-o parte din clădirile Rulmentul

Reprezentantii Clusterul pentru Inovare și Tehnologie au prezentat și un posibil scenariu pentru amenajarea unui parc științific în halele deținute de Primăria Brașov pe fosta platformă Rulmentul. Acest scenariu se bazează pe scrisoarea de intenție înaintată de cluster împreună cu Agenția Metropolitană Brașov către ADR Centru în urmă cu un an, care asigură un buget de aproximativ cinci milioane de euro din POR axa 1.1.A , pentru transformarea a 1-2 hale de pe platforma Rulmentul într-un Parc Științific și Tehnologic. Pe parcursul anului trecut, o echipă de lucru din cadrul clusterului a documentat un posibil scenariu pentru acest parc, care presupune adoptarea inițiativei europene  STARTS (Science, Technology & the ARTS), promovată de Comisia Europeană ca parte a politicilor Digital Single Market.

Acest scenariu ar presupune amenajarea unui spațiu multifuncțional cu 4 componente: o componentă dedicată activităților artistice, una dedicată companiilor de tehnologie, una pentru activități științifice desfășurate de universități și un spațiu de întâlnire al celor trei, în care să se poată desfășura evenimente, expoziții și manifestări artistice și culturale. Un proiect asemănător există în Linz (Austria) – Ars Electrica, iar astfel de inițiative sunt susținute puternic de CE prin programe de finanțare tip Horizon 2020, Interreg și altele.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*