Brașovul a ajuns la finele lui 2016 la o valoare a investițiilor străine directe de 2,132 miliarde de dolari, fiind pe locul cinci în topul preferințelor investitorilor din afara Româniie, după București, Ilfov, Timiș și Prahova.
Companiile străine au realizat, în 2016, circa 54% din cifra de afaceri a județului Brașov, reiese dintr-o analiză realizată de Patronatul Investitorilor Autohtoni. Firmele brașovene au avut în 2016 o cifră de afaceri de 42,9 miliarde de lei, 45% din aceasta fiind realizată de companiile private cu capital autohton. Companiile private cu capital strain au realizat 54% din cifra de afaceri a Brașovului, în timp ce restul de 1% a fost aportul firmelor cu capital de stat.
Brașovul a încheiat 2016 pe locul șase într-un top realizat după cifra de afaceri, după București (429,9 miliarde de lei), Ilfov (84,6 miliarde de lei), Timiș (54,3 miliarde de lei), Argeș (52,2 miliarde de lei) și Cluj (47,5 miliarde de lei). Dintre toate acestea, doar Clujul are un aport mai mare al capitalului privat românesc în raport cu cel strain (52% versus 47%).
Capitalul privat românesc are cea mai mare pondere, de peste 90%, în două dintre cele mai slab dezvoltate din punct de vedere economic județe ale României: Tulcea și Vaslui. Acestea au o cifră de afaceri totală, calculată ca sumă a cifrelor de afaceri a tuturor companiilor cu sediul în județul respectiv, de 6,3 miliarde de lei, respectiv 5,6 miliarde de lei în 2016. Față de județe din vestul țării precum Timiș sau Cluj, raportul este de 1 la 10 în ceea ce privește puterea economică a acestor județe. În 32 din județele României, capitalul privat românesc are o pondere de peste 51%, aceasta evidențiind faptul că deși la nivel național capitalul străin deține 50%, polarizarea sa în câteva zone face ca o majoritate a județelor să fie sub controlul capitalului privat românesc.