Social, Stiri Brasov

Cum decurgeau anchetele în fosta închisoare comunistă din Cetatea Făgăraș

Miliţieni, membri ai Serviciilor Secrete, avocaţi, doctori, studenţi sau simpli ţărani care nu au fost de acord cu colectivizarea au fost torturați în închisoarea politică comunistă din Cetatea Făgărașului, care a primit această destinație la începutul anilor 1948.

“În perioada anilor 1948 – 1962, în interiorul acestei cetăţi au fost închise aproximativ 5000 de persoane, dintre care decedaţi declaraţi au fost 161, dar numerele sunt mult mai mari. Aceste lucruri sunt susţinute de mărturiile foştilor deţinuţi”, spune muzeograful Ioan Horia Pirău, pentru europafm.ro.

Aici, gardienii şi-au excelat modalităţile de tortură pe care le-au învăţat din şcoala rusească, iar numărul deţinuţilor sau al morţilor nu poate fi stabilit cu exactitate.

Odată ajuns în Cetatea Făgăraş, condamnatul era supus unui interogatoriu, apoi luat la anchetă.

Ancheta însemna prima fază a torturii. Fructe stricate erau învelite într-o faţă de masă, şi cu acest sul se începea lovirea organelor ascunse, precum ficatul şi rinichii. Niciodată nu se lovea de la gât în sus pentru că unii dintre deţinuţi făceau drumuri la Procuratura din Braşov, unde nu trebuia să se vadă urme de violenţă.

Citiți întreg articolul AICI

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: Pușcăria comunistă din Cetatea Făgăraș va fi inclusă în patrimonial UNESCO. Sute de dizidenți și-au pierdut viața aici - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*