Economic, Stiri Brasov

Lipsa forței de muncă a făcut ca investitorii să evite Brașovul pentru deschiderea de noi fabrici

Problema pe care Brașovul o are cu forța de muncă începe să se vadă în atragerea investițiilor străine. Astfel, după 13 ani în care au fost atrase investiții străine de peste două miliarde de euro, în ultimii ani investițiile străine directe sunt mai puține și mai mici ca valoare.

Werner Braun, președintele Clubului Economic German, a declarant, miercuri seară, la un eveniment organizat de revista DeBizz, că în ultima vreme mulți investitori care ar fi dorit să se orienteze spre deschiderea unor fabric la Brașov au fost direcționați către alte zone ale țării, deoarece „aici nu mai avem forță de muncă calificată”. „În plus, Brașovul tinde să devină un loc unde ar trebui atrași investitori cu tehnologii de ultimă oră, nu dintre cei care au valoare adăugată mică”, a precizat sursa citată.

Braun a mai explicat că firmele germane au înființat în urmă cu șase ani Școala Profesională Germană Kronstadt tocmai în scopul de a califica forța de muncă de care companiile vor avea nevoie în următorii ani, iar rezultatul este faptul că aproape toți absolvenții acesteia își găsesc un loc de muncă imediat după încheierea anilor de studiu.

Modelul firmelor germane a fost preluat de cei de la Airbus Helicopters, dar și de compania de stat IAR Ghimbav, care pregătesc câteva clase de la Colegiul Transilvania în meserii conexe aviației și aeronauticii, în timp ce la Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu s-au format clase de pregătire în domeniul ospitalității.

Anul trecut, grupul german ebm-papst, unul dintre cei mai mari producători de motoare electrice și ventilatoare pentru industria auto la nivel mondial, care avea deja reprezentanță la Brașov, a laut decizia de a deschide o fabrică la Oradea, unde a închiriat un spațiu de 6.300 de metri pătrați. Compania ar urma să angajeze aproximativ 500 de persoane.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

3 Comentarii

 1. Țăposu Constantin

  Am muncit aproape 10 ani la corporații. Am fost prost destul. Într-o zi am decis să testez piața și am dus niște CV-uri. Vorbesc de munca de jos. Telefonul a început să sune la câteva ore după ce am depus CV-ul. Ca să nu pierd timp și bani pe drum, am expus clar revendicarile mele. Un loc de muncă nu este sclavie și sunt îndeplinite următoarele condiții:
  (Să presupunem că ești singur și de departe.)
  – îți permiți să plătești o chirie (sau rată la garsonieră) + să plătești întreținerea + să plătești telefon, cablu, internet + să plătești mâncarea + să plătești pentru îmbrăcăminte + să plătești pentru activități de socializare + să plătești pentru o vacanță pe an + să economisești minim 100 lei pe lună. Eu asta o numesc decență. Și de atunci telefonul meu nu a mai sunat.

 2. Treaba asta cu lipsa fortei de munca incepe sa fie rasuflata. Nu stiu exact la care forta de munca se refera toata lumea, poate la cele low-end, pentru ca stiu persoane care aplica CV-uri de mai bine de un an pe portaluri de joburi, si au expirat anunturile si tot nu s-a uitat nimeni la ele. Culmea e ca sunt postate din nou dupa o perioada de timp, cu aceleasi cerinte. Si nu ma refer la munca de jos.
  Asa ca ma intreb eu… nu cumva toata treaba asta este doar pentru a crea o oarecare imagine? Care prezinta zona ca o piata plina de oportunitati, insa este exact opusul?
  Spun asta pentru ca lucrez de cativa ani in orasul asta, si sincer, nu este nici pe departe ceeea ce vrea sa para. Si nu spun asta numai eu. O spun chiar cei care lucreaza si traiesc aici de mult timp.
  Piata muncii in Brasov este limitata la munca de jos. Orice alt post este indisponibil. Cei care prezinta zona ca fiind un punct de interes majosr, plin de oportunitati de crestere, nu se refera decat la turism, iar argumentele sunt destinate doar celor car vin aici pentru turism, nu pentru cei in cautarea unui trai mai bun.
  Aviz amatorilor… nu va mai imbatati cu apa rece, aici nu este nimic pentru voi, decat in cazul in care vreti o cafea suprataxata in Piata Sfatului.

 3. Treaba asta cu lipsa fortei de munca incepe sa fie rasuflata. Nu stiu exact la care forta de munca se refera toata lumea, poate la cele low-end, pentru ca stiu persoane care aplica CV-uri de mai bine de un an pe portaluri de joburi, si au expirat anunturile si tot nu s-a uitat nimeni la ele. Culmea e ca sunt postate din nou dupa o perioada de timp, cu aceleasi cerinte. Si nu ma refer la munca de jos.
  Asa ca ma intreb eu… nu cumva toata treaba asta este doar pentru a crea o oarecare imagine? Care prezinta zona ca o piata plina de oportunitati, insa este exact opusul?
  Spun asta pentru ca lucrez de cativa ani in orasul asta, si sincer, nu este nici pe departe ceeea ce vrea sa para. Si nu spun asta numai eu. O spun chiar cei care lucreaza si traiesc aici de mult timp.
  Piata muncii in Brasov este limitata la munca de jos. Orice alt post este indisponibil. Poate te descurci daca vrei doar muncitor in constructii, operator de linie, barman, ospatar sau vanzatoare la buticul cu toale (redenumit fancy “Consilier Vanzari”). Vrei altceva mai bun, sau mai bine platit? Nu aici. poate in alta parte.
  Toate articolele astea care prezinta zona ca fiind un punct de interes major, plin de oportunitati de crestere, nu se refera decat la turism, si la cei care vin aici sa faca selfie-uri cu sigla BRASOV de pe Tampa, iar argumentele sunt destinate doar celor car vin aici sa isi cheltuie banii castigati, nu pentru cei in cautarea unui trai mai bun si a unui job decent.
  Aviz amatorilor… nu va mai imbatati cu apa rece, aici nu este nimic pentru voi, decat in cazul in care vreti o cafea suprataxata in Piata Sfatului. Aici in oras, curatenia nu tine de foame.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*