Economic, Stiri Brasov

FOTO Pâinea cu turmeric, mac și ceapă, din maia sălbatică, vedetă la o brutărie de cartier creată de doi muzicieni

Adrian Luca și soția sa Ecaterina sunt muzicieni, dar de aproape un an au devenit brutari din pasiune, din nevoia de a mânca pâine sănătoasă. Anul trecut, în luna februarie, au deschis o mică brutărie în Brașov, după ce au căutat rețeta de perfectă de pâine, în propria bucătărie. Primii „clienți” le-au fost prietenii și rudele, care i-au încurajat să transforme pasiunea în afacere. Astăzi vând produse de panificație deosebite, care sunt cumpărate de persoane interesate să mănânce o pâine „altfel”. Semnătura celor doi brutari amatori este pâinea cu turmeric, mac și ceapă, un produs creație proprie, care este și pâinea „vedetă” a brutăriei. 

„Pâinea cu turmeric este deosebită în primul rând prin culoarea galben-intens pe care o dă turmericul, gustul deosebit și crusta specială. Este altfel și este făcută cu maia sălbatică. Toate produsele noastre sunt făcute cu maia sălbatică, adică folosim maia pentru dospirea naturală a aluatului. Nu folosim deloc drojdie care dospește făina în două ore, în timp ce maiaua sălbatică, o dospește în 48 de ore”, a explicat Adrian.

Ecaterina Batmîndru și Adrian Luca au fost membri în trupa Seva. Nu au renunțat cu totul la pasiunea lor pentru muzică, dar de aproape un an s-au reprofilat. Inspirați de nevoia de a mânca pâine sănătoasă, cei doi au descoperit potențialul unei afaceri în crearea produselor de panificație cu maia sălbatică. „Soția mea este din Republica Moldova, a crescut într-un sat din regiunea Raionul Cantemier, înconjurată de rude care făceau pâine, care au fascinat-o. Plecând de la acest lucru, când a venit pe lume primul nostru copil, am căutat o pâine bună în Brașov și nu am găsit, așa că soția mea s-a apucat să facă pâine. Ce a ieșit ne-a încântat atât pe noi, cât și pe cunoscuți și așa ne-a venit ideea să deschidem această mică brutărie”, a declarat Adrian Luca, antreprenor.

Cei doi antreprenori au investit 50.000 de euro în brutărie și spun că nu o consideră o afacere, ci un mod de viață. Care este legătura dintre muzică și pâine? Ambele necesită creativitate și o continuă reînnoire. „Nu mă vedeam în rolul de brutar, deși acasă facem de ceva timp pâine. Amândoi am cântat profesionist, am avut mai multe band-uri, eu sunt instrumentist. Am cântat la tobe, clape, chitară. Încerc să fac artă și din brutărie. Există o legătură strânsă între cele două, dacă mă întrebați pe mine. Totul este bazat pe creație, tot timpul faci ceva nou, construișeti în permanență. Mă trezesc în fiecare noapte la ora 2.00, vin aici, frământ pâinea, deschid cuptoarele, coc pâinea. Este un ritm cu care m-am obișnuit din perioada cântatului, deci trecerea nu a fost nici bruscă, nici anevoiasă pentru mine, n-a fost o rupere, a fost continuarea tradiției”, a mărturisit Adrian.

Materia primă, făina, este procurată din România sau Ungaria. De la pâinea cu turmeric, mac și ceapă, la brutăria mică se produc astăzi 14 feluri de pâine. Toată pâinea este făcută în aceeași zi, exact ca la brutăriile de odinioară. Pâine cu secară și semințe, pâine itegrală, pâine intermediară cu semințe, măsline verzi, cu fulgi de ceapă și mac, cu ierburi Provence, focaccia sunt produsele de la Brutăria Mică. În plus, brutarii fac biscuiți, merdenele cu brânză de bivolită, ciocolată de casă, cu masă de cacao bio și migdale. Toate rețetele poartă semnătura Ecaterinei. „Majoritatea cupărătorilor sunt cei cărora le pasă de sănătatea lor. Avem clienți fideli, care vin în fiecare zi și își aduc și prietenii. De altfe, noi ne numim cleinții prieteni. Pâine este sănătoasă, ajută digestia, nu îngrașă. Pregătim acum o rețetă de pâine fără gluten. Foarte important, avem clienți bolnavi de diabet  sau cu diferite afecțiuni care preferă pâinea noastră”, a completat brutarul amator.

Cifra de afaceri de anul trecut a micii brutării a fost de 260.000 de lei. „Vrem să rămânem deocamndată în punctul în care suntem, vrem să continuăm să facem pâine la calitatea de acum. Odată ce vom crește, nu putem să garantăm grija calității, vrem să păstrăm ce am creat așa, simplu. Industrializarea duce la rabat de la calitate, lucru pe care nu ni-l dorim”, a mai spus Adrian Luca.

Cei doi antreprenori nu au la bază nicio diplomă de brutar-patiser, ci fac pâine din pură pasiune. Brutăria are patru angajați, iar prețul unei pâini de 500 de grame este de 8 lei.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

2 Comentarii

  1. Pingback: Brutăria Mică deschide un magazin și o miniterasă pentru copii în centrul Brașovului - Biz Brasov

  2. Pingback: Brutăria Mică deschide un magazin în centrul Brașovului - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*