Niciun antreprenor nu a fost invitat la Prima ședință a Comitetului Consultativ pentru Mediul de Afaceri din Regiunea Centru, programată joi dimineață, la Prefectura Brașov. Mai mult, vremea rea a stricat întâlnirea, pentru că secretarul de stat Marius Adrian Dobre a rămas blocat în trafic pe DN1 și a făcut cale întoarsă spre București. Comitetul Consultativ pentru Mediul de Afaceri din Regiunea Centru a fost înființat prin ordinul de ministru nr. 1535, de către Agenția Regională pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Atragere de Investiții și Promovarea Exporturilor Brașov. La nivel național există opt astfel de comitete consultative.
Deși secretarul de stat Marius Adrian Dobre nu a mai ajuns, discuțiile au continuat în lipsa sa. „Astăzi este primul eveniment regional la nivel de Brașov. Am invitat factorii și membrii care sunt ai comitetului consultativ. Rolul acestui comitet consultativ este de a dezbate, de a găsi cele mai bune soluții pentru îmbunătățirea activității mediului de afaceri, de a găsi cele mai bune soluții pentru programele de finanțare pe care le derulăm și pentru tot ce înseamnă mediul de afaceri, nu numai brașovean, pentru că regional plecăm de aici, dar toate propunerile se vor centrliza la nivel național. Câți invitați aveți, antrepenori, că am văzut din multe instituții, dar nu din mediul de afaceri? În primă fază, ca și invitați antreperenori avem foarte puțini pentru că e prima ședință și vrem și noi să ne cunoaștem cu toți membrii. După cum vedeți și mediul ne împiedică să ne întâlnim toți, sunt deja o parte care nu pot ajunge din cauza zăpezii”, a declarat Florin Luca, directorul Agenția Regionale pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Atragere de Investiții și Promovarea Exporturilor Brașov.
La ședință au fost invitați și reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie din Brașov, Prefectura Brașov, dar și din alte instituții, patronate și sindicate, care au legătură cu mediul de afaceri din Brașov. Directorul Camerei de Comerț și Industrie, Cosmin Roșia, a făcut o scurtă trecere în revistă a cerințelor și temerilor antreprenorilor din Brașov. ”Antreprenorii cer predictibilitate. Din punct de vedere economic, multe industrii sunt la un nivel foarte înalt, le e frică de o bulă imobiliară, o bulă în construcții și alte domenii pot fi afectate, deci trebuie să își prevadă foarte bine planul de afaceri, dacă aplică pe diverse proiecte și partea de documentație să fie mult mai ușor de implementat să nu fie neapărat nevoiți să apeleze la consultanți, care de multe ori le cresc costurile sau chiar dacă apelează fluxul să fie mult mai bun. De asemenea, la nivel de Brașov cooperarea este foarte bună și există o deschidere, de accea cei care organizază acest consiliu au invitat foarte multe organizații pentru a atrage cât mai multe idei, care, sperăm noi, să și fie puse în practică și să nu rămână doar la nivel de discuții”, a mai spus Cosmin Roșia.
Unul dintre programele derulate de Agenția din Brașov pentru dezvoltarea mediului de afaceri este Start-Up Națion. Potrivit acesteia, la nivelul Regiunii Brașov, care cuprinde și Sibiul și Covasna, au fost semnate 416 contracte Start-Up Nation. Doar la Brașov au fost aprobate 33 de proiecte, din care au intrat în plată 27, suma livrată către băncile partenere fiind 5 milioane de lei.