Investiţiile străine din producţia de componente auto şi preluarea de către giganţi internaţionali a fostelor uzine de dinainte de 1989 determină industria românescă să fie cel mai mare angajator pentru companiile cu capital străin.
Într-un raport al INS dedicat activităţii filialelor străine în România, cu date pentru anul 2015, se arată că în medie, într-o filială a unei companii străine lucrează 39 de salariaţi. Datele se referă la intreprinderi multinaţionale sau filiale ale companiilor străine (FATS), potrivit INS.
În industrie, unde lucrează peste 1,3 milioane de oameni, 41% dintre angajaţi sunt în companii cu capital străin, aceasta fiind cea mai mare pondere pe care multinaţionalele o au în economie. Spre comparaţie, în comerţ, acolo unde filiale ale unor firme străine domină retailul alimentar, cel al produselor petroliere, comerţul cu cereale, retailul de modă lucrează doar 180 de mii de oameni în companii străine, dintr-un total de aproape 850 de mii de angajaţi, arată datele de la INS. Ponderea în acest caz este de 21,6%. Tot în jurul a 20% este şi ponderea salariaţilor din servicii, în condiţiile în care în România erau în 2015 aproape 1,2 milioane de angajaţi în firme din domeniul serviciilor, iar 263 de mii dintre aceştia lucrau într-o companie cu capital străin.
Datele INS arată că, din totalul de 458.000 de companii active din economie (industrie, construcţii, comerţ şi servicii), întreprinderile FATS reprezintă doar 6%, respectiv 27.000 de companii.