Cultură, Stiri Brasov

FOTO Două costume populare care au aparținut Reginei Maria, expuse în premieră la Muzeul de Istorie

Două costume populare care au aparținut Reginei Maria a României au fost expuse, astăzi, la Muzeul Județean de Istorie din Brașov, ocazie cu care a fost deschisă expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”, proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în care au fost expuse mai multe imagini cu Regina Maria în costum popular, cunoscută fiind pasiunea sa pentru arta populară românească. Cele două costume vor rămâne la Brașov până duminică, în timp ce expoziția de fotografii din fața muzeului poate fi admirată până în luna martie. 

Expoziția cuprinde o selecție de fotografii istorice despre Regina Maria și dragostea sa pentru arta populară românească și imagini din ilustrația cărților pentru copii scrise de Regina Maria, lucrări care abundă în desene inspirate din imaginea costumelor tradiţionale româneşti și a obiectelor împodobite cu motive populare. Practic, „Muzeul Județean din Brașov debutează în anul Centenarului cu o expozițe dedicată celui mai important simbol pe care, zic eu, România îl are, la nivel internațional, legat de Primul Război și legat de începutul României Mari, Regina Maria. Era normal că să fie așa, pentru că știm bine că există o legătură apropiată între Regina Maria și Bran și județul Brașov și am considerat că este de bun augur să începem anul cu o expoziție dedicată Reginei Maria. (…) Am adus astăzi două piese de patrimoniu cu statut de vedetă, respectiv, două costume populare care au aprținut Reginei, au fost purtate de Regina Maria și provin din colecția doamnei profesor universitar Adina Nanu și vor rămâne la Brașov câteva zile, urmând, sper eu, să revină, împreună cu alte piese desosebite din muzeele naționale cu ocazia expoziției pe care o pregătim în Casa Sfatului dedicată anului Centenarului, parte din ea fiind concentrată pe Regina Maria a României”, a declarat Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie, care este și managerul acestui proiect cultural.

Fotografiile expuse în fața Muzeului Județean de Istorie spun povestea Reginei Maria din punctul de vedere al vestimentației sale regale, inspirată din arta populară românească, cât și aspecte inedite, cum ar fi ilustrația cărților pentru copii scrise de Regina Maria, inspirată tot din arta populară românească. În fotografii sunt surpinse imagini dintr- carte scrisă de Regină pentru copiii americanilor, de propagandă, lansată în 1921 la New York și care demonstrează dragostea și respectul pe care Regina Maria a României l-a avut pentru arta populară românească.

În cadrul acestui proiect cultural, câțiva studenți de la Ingineria și Designul Produselor Finite din Lemn a Facultății de Ingineria Lemnului a Universității „Transilvania” din Brașov vor participa la un atelier creativ inspirat din așa-numitul stil Regina Maria. Atelierul este programat în 26 ianuarie 2018, între orele 14.00 – 16.00, iar studenții vor avea ocazia să interpreteze interioarele reședințelor particulare ale reginei.  Invitatul special al evenimentului va fi pe prof. univ. dr. Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei ,,George Oprescu”.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*