Primul termen din acest an al unuia dintre procesele de corupție ale lui Aristotel Căncescu, fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, s-a judecat astăzi la Tribunalul Brașov. Potrivit avocaților, procesul este unul stufos, care se va întinde pe cel puțin încă un an, având în vedere că mai sunt de audiat 80 de martori, iar audierea a 3-4 persoane durează, în medie, peste 4 ore.
„Sunt peste 80 de martori de audiat în acest proces. Mai mult, au fost cerute niște expertize care nu sunt încă gata, fapt ce prelungește procesul. Va mai dura cel puțin un an. Din 2015, de când a început procesul se tot audiază martori”, a declarat Nicolae Vasilescu, avocatul lui Aristotel Căncescu.
Aristotel Căncescu a fost prezent, astăzi, la termenul procesului său, dar nu a dorit să facă declarații în fața presei. La termen s-a prezentat și Ion Diniță, fostul deputat PC, inculpat în același dosar.
Artistotel Căncescu, alături de alți angajați ai Consilului Județean, foști sau actuali, dar și câțiva oameni de afaceri și firmele lor, au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Brașov, Aristotel Căncescu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov, ar fi controlat întreaga activitate de atribuire a unor contracte de achiziții publice unor „firme de casă”, de la care primea în schimb bani sau plătea lucrări neexecutate ori supraevaluate. Capetele de acuzare pentru care este judecat Aristotel Căncescu sunt abuz în serviciu, luare de mită spălare a banilor, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu. Alături de Aristotel Căncescu, a mai fost trimis în judecată în același dosar și fostul deputat Ion Diniță, patronul firmei Ghotic S.A., care ar fi primit contracte preferențiale atribuite de Consiliul Județean Brașov, pentru întreţinerea, repararea ori construirea unor drumuri, cât şi pentru reabilitarea unor clădiri-monument.
Aristotel Căncescu mai este cercetat în alte patru dosare, care se judecă la Tribunalul Brașov. Este vorba despre dosarul privind alegerile locale din 2012, în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, după ce, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane bani pentru a le pune pe lista de candidaţi pentru un post de consilier judeţean. Un alt dosar în care fostul președinte CJ a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu este „Dosarul Farmacia”, în care este acuzat, alături de primarul orașului Brașov, George Scripcaru. Potrivit procurorilor DNA, Aristotel Căncescu, în calitate de președinte CJ, ar fi acordat ilegat un teren din cadrul Spitalului Județean Brașov unui fost consilier județean, iar primarul George Scripcaru, știind că licitașia era ilegală, ar fi semnat autorizația de construire a unei farmacii pe acel teren. Aristotel Căncescu mai are un dosar de evaziune fiscală, privind achiziția și vânzarea de licențe radio. În fine, un alt dosar de corupție în care este cercetat este cel care vizează achiziția la suprapraț a unor produse și lucrări pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, instituție aflată în subordinea CJ Brașov.