Începând cu anul 2000, vechile cinematografe de stat au fost închise, rând pe rând, iar, în ultimii ani, edilii au căutat soluţii, pentru ca acestea să îşi redeschidă porţile. În cazul cinematografului Astra, iniţial, edilii au vrut să închirieze clădirea unui investitor privat, care să deruleze în aceasta activități socio-culturale, însă contractul încheiat în 2014 a fost reziliat, edilii intenționând să caute o sursă de finanțare pentru reabilita în întregime clădirea.
Pentru refacerea acestui cinema, ca de altfel și în cazul celoralate două, Popular și Modern, anul trecut, municipalitatea a prevăzut fonduri la bugetul local, însă procedurile de licitație au fost anevoioase, astfel că în cazul Cinema Astra, licitația a fost lansată pe SEAP abia la finele săptămânii trecute. Valoarea totală a lucrărilor de proiectare și reabilitate a clădirii a fost estimată la suma de 8,92 milioane de lei, inclusiv TVA, iar ofertele sunt așteptate până în data de 12 februarie. După ce va fi atribuit contractul, întregul proiect de reabilitare se va derula pe o perioadă de 27 de luni, proiectul tehnic urmând să stabilească și care sunt lucrările necesare n vederea reabilitării clădirii.
Clădirea vechiului Cinema Astra a fost în litigiu timp de mai mulţi ani, după ce un RADEF a închiriat-o unui om de afaceri care a transformat-o în club. Litigiul de la Cinematograful Astra, a început încă din 2009, când RADEF a iniţiat un proces pentru rezilierea contractului de închiriere şi de evacuare a firmei respective. În luna februarie a lui 2012, Judecătoria Braşov a admis cererea şi a dispus evacuarea chiriaşului. În acest litigiu, municipalitatea braşoveană a intervenit ca urmare a apariţiei unei legi care prevede că toate cinematografele deţinute de RADEF trec în proprietatea autorităţilor locale. Decizia dată de instanţă în februarie 2012 a fost, însă, contestată de firma în cauză şi numai în noiembrie 2012 instanţa a dat o decizie definitivă şi irevocabilă, iar la finele lui 2012, executorul judecătoresc a trecut la fapte.