Stiri Brasov, Turism

Un complex turistic din Poiana Brașov, ajuns în faliment după descinderea DNA, este scos la vânzare cu 3,15 milioane de euro

Lichidatorul judiciar al companiei Alabastru SRL scoate la vânzare complexul turistic Monterai din Poiana Brașov. Complexul este format din 13 vile, amplasate în zona Poiana Mică, pe un teren de 10.400 de metri pătrați.

Complexul turistic este unul din activele deținute de compania Alabastru a lui Sorin Staicu, fostul șef PDL Zărnești, implicat într-un scandal care a adus sucursalei Brașov a CEC Bank un prejudiciu de 20 de milioane de lei.

Complexul Monterai fusese cumpărat de Alabastru SRL în 2009 pentru 11,5 milioane de euro.

În acest scandal au fost reținute două foste directoare ale sucursalei Brașov a CEC Bank – Florentina Tăvălică şi Afrodita Nicoleta Renţea – acuzate de de 38 de infracţiuni de abuz în serviciu.

Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2006 – 31 decembrie 2012, unitatea bancară condusă de Tăvălică Florentina şi Renţea Afrodita Nicoleta a acordat credite cu nerespectarea procedurilor şi normelor bancare unor clienți privilegiați, printre care se numără și firmele conduse de Simon Daniel Sava şi Sorin Staicu.
„Acest lucru a fost posibil prin crearea, de-a lungul timpului, a unui sistem de control total și supunere a angajaților din sucursală, având la bază teama acestora de a nu-și pierde locul de muncă și de a intra în conflict cu cele două inculpate din conducere. Mai mult, în scopul de a nu se înregistra restanțe la plata ratelor creditelor contractate de clienții privilegiați, li s-a sugerat acestora accesarea unor credite pe firme sau persoane fizice care în aparență să nu facă parte din același grup. În aceste condiții, cele 38 de credite care formează obiectul prezentei cauze, a căror documentație prezenta vicii, era incompletă ori documentele depuse cuprindeau date care sfidau logica, au fost aprobate de îndată, în aceeași zi la care s-a depus documentația, sau în ziua următoare”, a informat DNA.
Concret, din probele administrate, a rezultat faptul că, în perioada respectivă, firmele administrate de Staicu Sorin și Sava Simon Daniel înregistrau restanțe la plata unor credite contractate de la unitatea bancară condusă de cele două inculpate.
În aceste împrejurări, în ideea de a obține noi surse de finanțare de la aceeași unitate bancară, inculpatul Sava Simon Daniel, conform înțelegerii prealabile cu inculpata Tăvălică Florentina, a recurs la contractarea unor credite pe numele unor societăți comerciale înființate în acest scop sau a folosit societăţi controlate, deținute de cunoscuți ai săi.
În acest sens, pentru a crea aparența necesară primirii creditelor, Simon Daniel Sava a încheiat contracte fictive de închiriere cu apropiați de-ai săi pentru ca aceştia să justifice venituri lunare la contractarea creditelor, a emis facturi fictive pentru achiziționarea unor utilaje care să justifice acordarea creditelor, a încheiat contracte fictive de prestări servicii și a garantat cu aceleași bunuri, ale sale ori ale inculpatului Staicu Sorin, mai multe credite, ulterior nerambursate.
„Sumele de bani astfel obținute au fost folosite de inculpații Sava Daniel şi Staicu Sorin atât în interesul firmelor pe care le administrau cât și în interes personal. Pentru a exclude orice legătură a acestora în activitatea infracțională, inculpații au solicitat titularilor creditelor ca, în situația în care li se vor cere explicații cu privire la acordarea acestor credite să nu fie menționați, pentru a evita angajarea răspunderii penale”, a informat DNA, precizând că prejudiciul creat băncii se ridică la 19.352.522,25 lei, sumă care reprezintă totodată folos necuvenit urmărit și obținut de inculpați.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*