Cetatea Făgărașului a devenit în ultimii ani un punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume fiind lăudată de mai multe site-uri din lume care au inclus-o printre cele mai frumoase fortărețe. Începând din 2011, aceasta a intrat într-un proces de restaurarea printr-un parteneriat încheiat de către municipalitatea făgărășeană cu Consiliul Județean Brașov, însă din cauza fondurilor destul de limitate, doar mici părți încărcate de istorie din acest monument au putut fi scoase la iveală.
Anul acesta însă, întregul complex va intra într-un proces complex de reabilitare prin proiectul finanțat cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Astfel, la finele anului trecut, Primăria a lansat licitația în vederea derulării lucrărilor, care sunt estimate la suma de 17.098.559 lei, fără TVA (din care 500.000 de lei va costa doar partea de proiectare), respectiv de 20,34 milioane de lei cu tot cu TVA. De asemenea, proiectantul va trebui să acorde asistență tehnică pe toată perioada derulării lucrărilor, care este de 30 de luni, costurile în acest caz fiind de 130.000 de lei. Ofertele sunt așteptate până în data de 29 ianuarie, cuantumul garanției de participare fiind de 170.000 de lei. Evaluarea acestora ar urma să se efectueze până în data de 30 martie, astfel ca în vară să demareze efectiv lucrările.
Prin proiect finanțat prin Programul Operațional regional 2014 – 2020 se vor realiza lucrări de intervenție asupra castelului cu turnurile de colț, precum și asupra incintei bastionare cu turnul de poartă și clădirile anexă, construite în 1640. Beneficiarii proiectului vor organiza ulterior festivaluri, expoziții șiateliere meșteșugărești, în această locație.
Este considerată al doilea cel mai frumos castel din lume
În ultimii ani, o serie de încăperi ale Cetății au fost repuse în valoare după ce au fost renovate. Închisă timp de 50 de ani, sala tronului, cea mai importantă încăpere a Cetății Făgăraș a fost redeschisă în luna iunie 2015. În această încăpere, denumită în documente și „Marele Palat”, au fost primite soliile din Țara Românească și din Moldova sau ale Înaltei Porți. Tot aici, susțin istoricii s-au desfășurat lucrările Dietei Transilvaniei, dar au fost primiți și soli ai regelui Franței, Ludovic al XIV-lea, sau ai împăratului austriac Leopold I. Între anii 1948-1960 sala a făcut parte din închisoarea comunistă de la Făgăraș, apoi a fost închisă. Sala a și fost mobilată cu piese specifice secolelor XV-XVIII. Tot acum doi ani, a fost reabilitat și Salonul Principelui, de lângă Turnul Roșu,cel mai vechi al cetății, precum și o fostă sală de mese din Turnul Thomory. Totodată, în perioada 2013-2014 a fost reabilitat primul etaj al Cetății. Cetatea Făgăraşului este considerată al doilea cel mai frumos castel din lume, fiind devansată de Castelul Neuschwanstein din Germania, în stil romantic-renascentist, potrivit unui clasament realizat de Hopper, un site dedicat planificării călătoriilor şi prezentat de publicaţia Huffington Post.