Politicieni din toate părțile se întrec în a ne spune cum 2018 va fi un an mai bun sau cum se vor lupta pentru a fi un an mai bun. Nu am văzut prea multă lume care să atragă atenția asupra a ceea ce-mi pare pericolul cel mai mare pentru societatea noastră: Naționalismul și Conservatorismul.
Dacă 2017 a fost anul adolescenței societății civile, anul luptei împotriva instituțiilor independente, anul în care separația puterilor în stat a fost pusă la îndoială, anul 2018 va fi anul care ne va arăta cu adevărat ce fel de popor suntem.
O spun din capul locului că sunt foarte pesimist. Ca un om ce crede în libertatea ideilor, mărfurilor și a mișcării, globalizarea mi-a părut mai mult benefică decât rea. Anti-globalizarea sub forma naționalismului cu bale – adică ăla susținut prin urlet și profundă lipsă de rațional – o să fie în agenda publică constant. De ce? Pentru că a fost pregătit de Tăriceanu, Dragnea & Co. de anul ăsta. Toate acele atacuri la multinaționale, la ambasade, la puterile externe au fost făcute tocmai pentru a așterne drumul. Când nu ai ce pâine să dai poporului, îi dai circ. Circul ce va umple sufletele multor români de bucurie și mândrie va avea numere de jonglerie cu tratatele internaționale (MCV-ul, Parteneriatul Strategic SUA-România) numere de dresaj al populației în a crede că suveranitatea României înseamnă a face cum vrea puterea, împotriva tuturor alertelor externe. În 2018, odată cu centenarul, oamenii se vor simți mândri de a fi români, vor fi patrioți până în măduva sufletului, România va fi Dacia care rezistă Imperiului Roman. Ăsta va fi discursul celor din coaliția de guvernare, folosit pentru a ascunde marile probleme economice și instituționale ale României. Și dacă „am mirosit” bine societatea în care trăiesc, mesajul va prinde. La cine? Păi în primul rând la votanții PSD-ALDE. Mai apoi la cei total ignoranți la temele politice, istorice sau culturale, cei care poate până acum au fost total dezinteresați de naționalism, vor accede la curent, pentru că va fi o modă. Va fi normal să-ți aperi apartenența la acest grup social numit poporul Român. Popor Luminat, Creștinat, Cultivat, Educat, Inovator, Înțelept. Cine o să-și permită în 2018 să aducă aminte că Brâncuși a fost tratat cu orice doar respect nu, în România? Nu o să fie voie, Brâncuși va fi o comoară, cu siguranță. N-ai donat pentru scultura lui? Normal că nu, familia lui ar fi trebuit să o doneze societății care l-a format, crescut, educat. Chiar dacă noi știm că nu e așa. Iar ăsta e doar un exemplu. O mare parte a societății se va comporta ca un idiot util, făcând jocul puterii și mai rău, dușmanului estic, Rusia. (Îl consider dușman, pentru că Rusia își dorește destabilizarea Uniunii Europene, deci e anti tot ce înseamnă valorile occidentale) Dacă până acum o parte a societății a fost ocupată cu ignoranța, o alta cu acceptarea și alta cu lupta, toate învârtindu-se în jurul luptei pro și anti corupție, anul viitor propaganda venită din Est, cu mesaje prin care noi trebuie să stăm în picioare în fața marilor porți, cu mesaje în care românismul este cea mai de valoare credință. Alături de ortodoxismul intolerant.
O altă parte urâtă care va ieși la suprafață puternic va fi conservatorismul irațional. Referendumul Coaliției pentru Familia a fost amânat intenționat, 2018 fiind un an perfect pentru evidențierea caracteristicilor sociale Românești: lipsa de educație, cultură, conservatorism, reticență la schimbare, iubire (falsă) de neam și patrie. Generalizez? Da. Dar o fac cu tristețe și siguranța că am dreptate, chiar dacă în bula noastră, a celor care tolerează sau chiar sprijină drepturile homosexualilor, a celor care susțin secularismul, separația Bisericii de Stat, a religiei de educație și aderarea la o lume modernă, în bula noastră nu se vede că așa ar fi.
2018 va fi un an trist, pentru că, dacă în 2017 aveai un „inamic” rațional sau măcar pe alocuri rațional, ca PSD-ALDE, care era hotărât să subjuge Justiția, dar știa unde să ofere concesii, în 2018 vom avea parte de o scindare puternică a societății, iar cei din tabăra cealaltă vor fi într-o masă eterogenă, (tineri, bătrâni, marea parte a României Rurale) irațională, care din convingere și crez vor marșa orbi împotriva a ceea ce eu numesc valori occidentale. Cu acea masă nu ai ce negocia. PNL-ul s-a plasat deja, sub Orban, înspre conservatorism din motive electorale, PSD-ul va accelera pe conservatorism și naționalism din multe alte motive, (smoke and mirrors – ca să acopere agenda publică interesată de schimbările legislative care nu se vor opri, dușmanul extern – pentru a valida crezul că ne este încălcată suveranitatea, dușmanul extern economic – pentru că economic vom avea probleme mari), iar ALDE va fi vârful de lance, pentru că are numai de câștigat. Nu cred că mai e nevoie să spun de xenofobia împotriva secuilor, radicalizarea unei părți de acolo cu ajutorul lui Victor Orban & Co. Problema autonomiei secuilor va fi ridicată în primul rând de cei care susțin interesele politice din Budapesta și indirect, vor servi la și mai multă destabilizare socială în România. Doar înțelepciunea și toleranța ne va salva de la o criză serioasă în Ținutul Secuiesc.
Lupta anti-Justiție nu e încheiata, se va încheia în primele luni ale anului ce vine, după care, sub această pătură de naționalism-conservator va reveni în partea a doua a anului, cu modificări chirurgicale, acolo unde va ma fi nevoie să scape pe unu’ sau altu’. Pe atunci societatea civilă va fi divizată, obosită, deznădăjduită.
Dacă anul ăsta am avut parte de furie, nervi, frustrare, dorință de răzbunare pe cei care ne călcau în picioare statul de drept, deci drepturile noastre de a fi egali în fața legii, anul ce imediat urmează va fi plin de deznădejde, tristețe și uluire față de societatea în care cu adevărat trăim.
#FieCa2018 să nu fie așa cum l-am descris mai sus, dar nu am mari speranțe.
2 comentarii
Din pacate , Radu are dreptate in ceea ce scrie mai sus, sper ca oamenii sa inteleaga, sa iasa in strada, sa critice abuzurile puterii, ca pe o opozitie ce isi vede doar de interesul propriu , nu ne putem baza.
Am fost si voi fi in strada alaturi de oamenii care vor Schmbarea, la nivel national, dar si local, vezi coruptia din spitalele brasovene, da, inca exista la greu, nu fiti ignoranti, abuzurile si conservatorismul unui primar penal, accidentele de masina, care devin din ce in ce ma grave si multe, un oras curat, fara constructii imobiliare in zone istorice si naturale protejate, transparenta din partea autoritatilor, etc.